Külföld

2012.02.27. 18:48

Wikileaks: Csehország F-16-os vadászgépeket szeretne venni

Csehország F-16 típusú vadászgépeket szeretne vásárolni az Egyesült Államoktól, de tekintettel azok magas árára azt javasolja, hogy öt-hat közép-európai ország - köztük Magyarország - kössön közös üzletet az amerikaiakkal, és ezáltal érjen el árengedményt - állítja a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet.

MTI

A Stratfor elektronikus levelezésének első részét hétfőn hozta nyilvánosságra a WikiLeaks kiszivárogtató hírportál.

A 2011. szeptember 2-án kelt email prágai és washingtoni forrásokra hivatkozik, s konkrétan a washingtoni cseh nagykövetre is utal.

Bár Csehország a svéd Gripenek bérlésének meghosszabbításáról tárgyal, a valóságban, akárcsak a lengyelek, F-16-os vadászgépeket szeretne venni - áll az elektronikus levélben.

"A Cseh Köztársaság most F-16-osokat kér az amerikaiaktól. Amerikaiak azt mondják, hogy eladják a gépeket, de horribilis összegekért. A Cseh Köztársaság számára túl drágák" - olvasható az emailben.

"A Cseh Köztársaság ezért tervet készített, amely szerint öt vagy hat közép-európai ország összefogna és egy nagy megrendelést adna az amerikaiaknak, amiért árengedményt kapna tőlük. Mintegy 85 gépről lenne szó Románia, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és esetleg Lengyelország részére is" - áll továbbá a jelentésben. A terv azzal számol, hogy a pilótaképzés az egyik országban zajlana le, míg egy másik országban vadászgépjavító műhelyek létesülnének.

"Mindez az adott országokat összekötné az USA-val. A régióban amerikai katonákra lenne szükség, akik kiképeznék a pilótákat" - írja a Stratfor.

A forrás szerint Csehország kulcsfontosságúnak tartja, hogy területén amerikai katonai jelenlét legyen, ami a rakétavédelem területén is kiemelt jelentőségű. Ha az Egyesült Államok beveszi Csehországot a rakétavédelmi projektbe, vagy üzletet kötnek az F-16-sokról, akkor Prága kész gyakorlatilag bármiféle katonai kötelezettséget elvállalni a világban, amelyet az Egyesült Államok kér. Ha viszont az amerikaiak nem teljesítik a cseh kérést, akkor a NATO-n keretében Európán és Ázsián kívül már semmiféle feladatot nem vállal el.

A cseh kormánykörök egyelőre nem kommentálták a WikiLeaks kiszivárogtatását. A csehek a közelmúltban kezdtek tárgyalásokat a svédekkel 14 Gripen vadászgép 2015-ben lejáró bérlésének meghosszabbításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!