Külföld

2012.01.26. 18:24

Életfogytiglan újságírásért

Tizennégy évtől életfogytig tartó börtönre ítélt újságírókat és egy ellenzékit egy etióp bíróság csütörtökön "terrorista szervezethez való tartozás" és "terrorista merénylet előkészítésének" vádjával – közölte egy ügyész.

MTI

A legsúlyosabb büntetést – életfogytiglani elzárást - távollétében Elias Kiflére, az amerikai székhelyű Ethiopian Review hírportál főszerkesztőjére mondta ki a bíróság. A 2011 óta bebörtönzött Woubshet Tayét, a már bezárt Awramba Times című lap szerkesztőségének volt igazgatóját és Reeyot Alemu hírszerkesztőt, volt ellenzéki politikusnőt egyaránt 14 évi börtönre ítélték. Zerahun Gebrezabier, az ellenzéki Nemzeti Egység Párt vezetője 17 évi, Hirut Kifle – a vád szerint Elias Kifle cinkosa - 19 év börtönbüntetést kapott.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet bírálta az ítéletet. Claire Beston, a szervezet egyik etiópiai vezetője szerint az elítéltek bűnösségére nincs semmilyen bizonyíték, "politikai foglyok".

Emberjogi szervezetek szerint a terrorizmusellenes törvényt túlságosan tágan értelmezik.

Decemberben két svéd újságírót ítéltek "a terrorizmus támogatásának" vádjával tizenegy évi börtönre, miután a szomáliai határ térségében függetlenségpárti lázadók társaságában őrizetbe vették őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!