Külföld

2011.11.01. 06:29

Kína sikeresen elindította a Sencsou-8 űrhajót

Kína sikeresen elindította kedden ember nélküli Sencsou-8 (Shenzhou-8) űrhajóját, amely a Földtől 200 kilométeres távolságban levált a rakétáról - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

MTI

Az indítás helyi idő szerint kedden 5 óra 58 perckor (közép-európai idő szerint hétfőn 22 óra 58 perckor) volt. Az űrhajót a Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta korszerűsített változatával juttatták az űrbe.
A Sencsou-8 az egy hónapja a világűrben keringő Tienkung-1 (Tiangong) űrállomásmodulnál köt ki, és ott előkészíti a kínai űrkutatás jövő évi programját. A Sencsou-8 és a Tienkung-1 találkozására két napon belül kerül sor a Föld fölött 343 kilométer magasságban, s az ember nélküli űrhajó két kísérleti dokkolást követően visszatér.
A helyszíni sajtótájékoztatón elhangzott: kínai és német kutatók 17 élettudományi kísérletet fognak távirányítással elvégezni az űrhajón.
A Sencsou-8 kilenc méter hosszú, és legnagyobb átmérője 2,8 méter; súlya meghaladja a 8 tonnát. Korábbi változatához képest jelentős módosításokat hajtottak végre rajta. Jelenlegi állapotában képes akár 180 napig az űrben maradni az űrállomásmodulnál.
A kínai űrprogram mostani szakaszának elsődleges célja, hogy 2020 körül Kína megépíthesse első - mintegy 60 tonnás - állandó űrállomását, amelyen ember tartózkodhat. Ezzel a harmadik ország lesz a világon, amely ilyen űrállomással rendelkezik.
A keddi eseményen - amelyet a központi televízió élőben közvetített - a csiucsüeni (Jiuquan) űrközpontban jelen volt Csang Tö-csiang (Zhang Dejiang) miniszterelnök-helyettes, és képviseltette magát az Európai Űrügynökség (ESA) és a Német Űrközpont (DLR) is.
A Sencsou-8-at jövőre két újabb űrhajó követi, a 9-es és a 10-es, s egyikük biztosan legénységgel fogja megkísérelni a kikötést a Tienkung-1-en. Az űrhajósok - köztük két nő - kiképzése folyamatban van.

Címkék#Kína

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!