Külföld

2011.10.19. 12:20

Török katonákat mészároltak le kurd gerillák

Diyarbakir - Kurd gerillák megöltek huszonhat török katonát szerda hajnalban katonai őrposztok elleni rajtaütésekben - közölték török biztonsági forrásból. A török haderő 15 kurd lázadót ölt meg a támadást követő összecsapásokban.

MTI

A tájékoztatás szerint a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) legalább száz fegyverese egyidejűleg hét rendőrségi és katonai célpont ellen intézett támadást az iraki határ térségében, a Hakkari tartománybeli Cukurca településnél.
   
A Dogan Haber hírügynökség szerint Cukurcában félórás tűzharc volt.
   
Ez volt a PKK egyik legnagyobb véráldozattal járó akciója a török állam elleni fegyveres ellenállás 27 éves történetében.
   
A támadássorozat miatt Recep Tayyip Erdogan török kormányfő lemondta kazahsztáni hivatalos látogatását, és lemondták Ahmet Davutoglu külügyminiszter és Mehmet Simsek pénzügyminiszter tervezett külföldi útjait is. A török vezérkari főnök a helyszínre utazott.
   
Török repülőgépek észak-iraki kurd célpontokat bombáztak, a török haderő pedig nem sokkal a kurd fegyveres akciók után behatolt Észak-Irakba - ahol török becslés szerint a PKK kétezer fegyverese rejtőzik a szervezet bázisain -, és hajtóvadászatot indított a feltételezett támadók után. Helikopterrel mintegy 500 katonát vittek 7-8 kilométer mélyen a a határövezetbe a szomszéd országba.
   
A PKK - amelyet az EU és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tart nyilván - 1984 óta küzd Törökország kurdok lakta vidékének nagyobb autonómiájáért. A fegyveres konfliktusban azóta 45 ezren vesztették életüket.


Pokolgép robbant Törökországban: nyolcan meghaltak

Feltehetően kurd gerillák út mentén elhelyezett pokolgépet robbantottak fel Törökország déli részén egy rendőrségi jármű elhaladásakor. A robbanás öt rendőrt és három civilt, köztük egy kétéves kislányt ölt meg - közölték a török biztonsági erők.

Törökország Bitlisz nevű tartományában kedden követték el a merényletet. A rendőrök lőgyakorlatról tartottak hazafelé.

Kurd szeparatisták az utóbbi hónapokban merényletek sorozatát hajtották végre Törökország délkeleti részén, több mint ötven ember életét kioltva. A török hadsereg megtorlásul légi csapásokat mért az Irak északi részén fekvő kurd célpontokra. Több mint egy éve először hajtott végre légi műveleteket Törökország iraki területen.

A központi iraki kormány és Irak kurd autonóm területének vezetése elítélte és az ország szuverenitása megsértésének minősítette a légi csapásokat.

A kurd lázadók 1984-ben ragadtak fegyvert a török állam ellen, hogy kivívják Kurdisztán függetlenségét. Állásokat építettek ki Irak északi részén, ahonnan átcsapnak a határon, hogy török célpontokat támadjanak meg. A fegyveres konfliktus már több mint 40 ezer ember életét követelte. A múlt hónapban öt ember halt meg, tizenhárom pedig megsebesült Ankarában egy autóba rejtett pokolgép robbanásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!