Külföld

2011.10.26. 09:42

Radioaktív víz szivárgott egy japán atomerőműben

Több mint 65 tonna radioaktív víz szivárgott ki egy japán atomerőműben, de nem szennyezte a környezetet, mert a reaktor külső falán belül maradt - közölte szerdán a szigetország atomipari biztonsági szolgálata.

MTI

A vízszivárgást szerdán észlelték a Tokiótól mintegy 100 kilométerre északkeletre fekvő ibaraki prefektúrában található Tokai-2 atomerőműben. A víz egy csőből szabadult ki, amelyen keresztül a láncreakciót lassító szabályozó rudakat eresztik le a reaktorba.

A japán atombiztonsági hivatal hangsúlyozza, hogy a víz nem került ki a környezetbe, hanem a reaktor külső falán belül maradt. A fűtőelemek sem maradtak "szárazon", s nem történt magolvadás sem. Szakértők vizsgálják az ipari baleset okát.

A Tokai-2 erőműben jelenleg műszaki ellenőrzést tartanak a márciusi fukusimai földrengés és szökőár után elrendelt hatósági intézkedések keretében. A földrengés idején az erőműben felmondta a szolgálatot a hűtőrendszer egyik szivattyúja, és a létesítmény automatikusan leállt.

Közben amerikai és orosz szakemberek kiszámolták, hogy 2013 elején éri el Hawaii partjait a szökőár idején vízbe került csaknem 20 millió tonna törmelék. Egy évre rá a sodródó tárgyak elérik Alaszka, Oregon és Washington szövetségi államok, illetve Kanadát partjait, és 3,2 ezer kilométer hosszú, 1,6 ezer kilométer széles sávban terülnek el a tengeren.

Az amerikai partok felé sodródó tárgyak között sok minden van: hűtőszekrényeket, tévékészülékeket, építési törmeléket, halászhálókat és halászbárkát is sodornak a tengeri áramlatok.

A japán hatóságok szeptember közepén jelentették be, hogy műholdas megfigyelőrendszert hoznak létre az óceánon sodródó nagy tárgyak nyomon követésére, amelyek veszélyeztethetik a térségben közlekedő hajókat. A kockázatok csökkentése érdekében a japán hatóságok együttműködnek más országokkal, s továbbítják nekik a rendelkezésre álló információkat a sodródó tárgyakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!