Külföld

2011.10.12. 07:47

Megbukott a szlovák kormány

Megbukott az Iveta Radicová vezette szlovák kormány, mert a parlament nem szavazta meg a bizalmi szavazással összekötött voksoláson az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogköreinek bővítését.

MTI

Arra a határozati javaslatra, hogy Szlovákia támogassa az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító EFSF jogköreinek bővítését, ami egyben a kormány iránti bizalom kifejezését is jelentette, a jelenlévő 124 képviselő közül 55-en igennel szavaztak, kilencen ellene, senki sem tartózkodott, míg 60 képviselő nem szavazott.

Ez azt jelenti, hogy az euróövezeti mentőalap bővítését a szlovák parlament elutasította, a Radicová-kormány pedig megbukott. A mentőalap jóváhagyásához és a kormány megtartásához legalább 76 szavazatra lett volna szükség. A szlovák parlamentnek 150 tagja van.

A szavazás kimenetele nem meglepetés, mert a mintegy nyolcórás vitában a pártok egyértelműen kinyilvánították álláspontjukat, s azt a szavazáskor is kimutatták. Nem hivatalos források szerint az igen szavazatok a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd képviselőihez fűződnek, míg nemet az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kilenc képviselője mondott. A Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) képviselői ugyan megnyomták a jelenléti gombot, de nem szavaztak. A kormánykoalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselői nem vettek részt a szavazáson.

A megbukott kormány hivatalban marad egészen az új kormány megalakulásáig. Arról, hogy ki kap kormányalakítási megbízást Ivan Gasparovic köztársasági elnöknek kell döntenie. Gasparovic jelenleg Indonéziában van, s csak október 15-én tér vissza Szlovákiába.

A gyakorlatban a helyzet megoldására lényegében két lehetőség van: az első a kormány átalakítása és egy új koalíció létrehozása, míg a második az előre hozott választás. Helyi megfigyelők szerint egyértelmű, hogy ebben a politikai sakkjátszmában meghatározó szerepe lesz Robert Fico volt kormányfőnek.

Ami az euróövezeti mentőcsomagot illeti, szinte biztos, hogy rövidesen új szavazásra kerül sor, amelyen az ellenzéki Smer segítségével azt jóváhagyják. Fico ugyanis már egy hete közölte: a Smer kedden nem fogja megszavazni a mentőcsomagot, kivárja, képes lesz-e erre a koalíció. "Ha a koalíció az első szavazáson sikertelen lesz, második fordulóra van szükség. Mi az eurós mentőalapot csak akkor fogjuk támogatni, ha a helyzetnek politikai következményei lesznek" - szögezte le az ellenzéki politikus.

Ivan Miklos pénzügyminiszter a vitában biztosnak mondta, hogy az EFSF jogköreinek kibővítéséről szóló szerződés elfogadásáról még a héten újra szavazni fognak.

A mentőcsomag kibővítésének ellenzőit Iveta Radicová sem hatotta meg, aki a szavazás előtt az érzelmekre is apellált. "Amiről ma döntünk, az Szlovákia jó hírneve, megbízhatósága, az, hová fog Szlovákia tartozni, kik lesznek a partnereink. Arról van szó, hogy a nemmel mi magunk zárjuk ki magunkat a sikeresebbek soraiból" - jelentette ki Radicová. Arra kérte a képviselőket, bízzanak a kormányban, hogy jó gazda, hogy gondosan kezeli az adófizetők pénzét, s ezért mondjanak igent a mentőcsomag kibővítésére.

Szlovákia a mostani döntéssel az euróövezet 17 tagállama közül az egyetlen, amely elutasította az EFSF jogköreinek kibővítését.

Lerövidítette külföldi útját a szlovák államfő

Lemondta további külföldi programját Ivan Gasparovic szlovák államfő, s a kormány bukása miatt mihamarabb visszatér Pozsonyba - közölte Marek Trubac elnöki szóvivő.

Ivan Gasparovic hivatalos látogatáson Indonéziában tartózkodik, ahonnan a Fülöp-szigetekre utazott volna, s az eredeti tervek szerint szombaton kellene visszatérnie Szlovákiába.
   
Gasparovic azért döntött a külföldi látogatás megszakítása mellett, mert kedden késő este megbukott az Iveta Radicová vezette jobbközép szlovák kormány. A pozsonyi parlament ugyanis nem hagyta jóvá a bizalmi szavazással összekötött voksoláson az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kibővítését. A bizalmi szavazás összekapcsolását egy adott törvénnyel a szlovák alkotmány lehetővé teszi.
   
Szlovákia az euróövezet utolsó tagállama, amely nem hagyta jóvá a mentőcsomagot. A négy koalíciós párt közül a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) volt az, amely az EFSF jogköreinek bővítését elutasította, ami végül a kabinet bukásához vezetett.
   
A három további koalíciós párt - Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Híd - most az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párttal fog tárgyalni a mentőalap támogatásáról. Robert Fico pártja jelezte: hajlandó támogatni az EFSF elfogadását, de ennek megkéri az árát: a kormány átalakítását.
   
Miután Radicová kormánya a parlamentben nem kapta meg a bizalmat és megbukott, az államfőnek alkotmányos kötelessége a kormány visszahívása. Várható, hogy az új kormány megalakulásáig Gasparovic a Radicová-kabinetet kéri fel az ügyvivői kormány feladatainak ellátására.
   
Nagy a valószínűsége annak, hogy a helyzet a kormány átalakításával nem oldódik meg. Miután új többségi kormánykoalíció kialakulása nehezen képzelhető el, a helyi megfigyelők arra számítanak, hogy előre hozott választásra kerül sor. Erről a megoldásról azonban a parlamentnek kell döntenie, mégpedig alkotmányos többséggel. Ez a hatályos szabályok szerint a 150 tagú törvényhozásban 90 szavazatot jelent. A Smer, amelynek több mint 60 képviselője van a parlamentben, már jelezte, hogy az előre hozott választás híve. Bugár Béla, a Híd elnöke is úgy nyilatkozott, hogy el tudja képzelni az idő előtti választást.
   
Politikusok és politológusok nyilatkozatai szerint az előre hozott választásra a jövő év elején vagy tavasszal kerülhetne sor. Konkrét tárgyalások erről a témáról azonban még nem voltak.

 

 

OLDALTÖRÉS: Korábbi híreink


 


 


 

Megbukhat a szlovák kormány, ha a politikusok betartják szavukat

Megbukhat az Iveta Radicová vezette négypárti jobbközép koalíciós szlovák kormány, ha a pozsonyi politikusok és a parlamenti politikai pártok betartják szavukat.

A szlovák parlament kedden délután megnyílt ülésszakának első és egyben legfontosabb pontja - a támogatásra szoruló euróvezeti tagállamok megsegítésére szánt alap bővítése - ugyanis nem élvezi a koalíció mind a négy pártjának támogatását. Miután a kabinet Radicová javaslatára a mentőcsomagról szóló szavazást bizalmi kérdésként kezeli, a tét a mentőcsomagon kívül most már a kormány további sorsa is.

A 150 tagú törvényhozásban a koalíciónak 79 képviselője van. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) azonban nem hajlandó megszavazni a mentőalapot, s úgy döntött, hogy képviselői nem vesznek részt a szavazáson. A koalíciónak az ellenzék segítsége nélkül nincs meg a szükséges 76 szavazata,  s emiatt a kormány megbukhat. Korábban a SaS-hoz hasonló döntést jelentett be a négytagú Egyszerű Emberek csoport is.

A pillanatnyi helyzetben a mentőalapot csak az ellenzék támogatásával lehetne elfogadni. Amennyiben a SaS és az Egyszerű Emberek 22 képviselője nem vesz részt a szavazáson, a koalíciónak a 150 tagú törvényhozásban 79 helyett csak 57 szavazata lesz, ami nem elég javaslatai elfogadásához.

Erik Tomás, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt szóvivője szerint a párt képviselői a parlamenti szavazáson bejelentkeznek, de szavazni nem fognak. A hatályos szabályok szerint ebben az esetben a parlament nem lenne határozatképes, az eurós mentőcsomagot nem szavaznák meg, a kabinet nem kapná meg a bizalmat, tehát megbukna.

A kisebbik ellenzéki párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bejelentette, hogy képviselői a mentőcsomag és a kormányfő ellen fognak szavazni.

Kora este a többórás éles vita után a parlament úgy döntött, hogy a ülés tovább folytatódik, egészen a végső szavazásig. Normális esetekben a parlamenti ülések este hétkor befejeződnek, illetve később már nincs szavazás. Jelenleg úgy tűnik, hogy a szavazásra csak az éjjel kerül sor.

Helyi megfigyelők szerint a jelenlegi helyzetben a kormány szempontjából két forgatókönyv lehetséges. Az első, hogy az SaS megváltoztatja álláspontját, s a kormány marad. A második: amennyiben a pártok kitartanak eddigi álláspontjuk mellett, megbukik a mai kormány. A hatályos szabályok szerint a kormány az új kabinet kinevezéséig maradna hivatalában.

Ami az euróövezeti mentőcsomagot illeti, szinte biztos, hogy néhány nap múlva új szavazásra kerülne sor, amelyen az ellenzéki Smer segítségével azt jóváhagynák. Robert Fico, a Smer elnöke ugyanis már egy hete közölte: a Smer kedden nem fogja megszavazni a mentőcsomagot, kivárja, képes lesz-e erre a koalíció. "Ha a koalíció az első szavazáson sikertelen lesz, második fordulóra van szükség. Mi az eurós mentőalapot csak akkor fogjuk támogatni, ha a helyzetnek politikai következményei lesznek" - szögezte le az ellenzéki politikus. 

Fico korábban azt mondta, hogy pártja két megoldási lehetőséget lát: vagy módosul a kormány, illetve a koalíció összetétele, vagy előre hozott választásokat tartanak. A Smer ez utóbbi megoldást tartaná jobbnak.

Radicová hétfőn a koalíciós pártok ülésén azt sem zárta ki, hogy még a szavazás előtt lemond tisztségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!