Külföld

2011.10.21. 12:45

Feloszlatták a szlovén parlamentet

Feloszlatta a szlovén parlamentet pénteken Danilo Türk államfő, miután az egy hónapja megbukott kormánykoalíció nem jelölt új miniszterelnököt a rendelkezésére álló idő alatt - közölte az elnöki hivatal.

MTI

Ezzel véglegessé vált, hogy megtartják Szlovéniában a december 4-ére már kitűzött előre hozott választásokat.

Az idő előtti választást - amely a szlovén függetlenség 20 éves történetében az első -, egy héttel azután írták ki, hogy a Borut Pahor vezette balközép, kisebbségi kormány szeptember 20-án elvesztett egy bizalmi szavazást a törvényhozásban. A parlamentnek amúgy csak egy év múlva járt volna le a mandátuma.

A Standard and Poor's hitelminősítő szerdán kiadott jelentésében úgy ítélte meg, hogy a belpolitikai válság rontja az ország kilátásait a gazdasági fellendülésre és a költségvetési egyensúly megteremtésére. A Moody's és a Fitch után az S and P is leminősítette az ország szuverén államadósságát, amely három év alatt a GDP 23 százalékáról 43 százalékra nőtt.

Egy minapi közvélemény-kutatás szerint, amelynek eredménye a Delo (Munka) című napilapban jelent meg, máris 19,4 százalékos támogatottsága van annak az új pártnak, amelynek megalapítását szombaton jelentette be Zoran Jankovic, a főváros, Ljubljana balközép irányultságú polgármestere. A Janez Jansa volt kormányfő vezette jobbközép pártszövetség pedig, amely nemrég még az élen állt, 19,3 százalékot kapna. Pahor szociáldemokrata pártjára csak az emberek 4,1 százaléka szavazna most a Delóban megjelent felmérés szerint.

A Finance című pénzügyi lapban pénteken megjelent kutatási eredmény szerint viszont még mindig a Jansa vezette koalíció áll az élen, 21 százalékkal. A legnépszerűbb kormányfőjelölt azonban nem ő, hanem egy újonc, Gregor Virant.

Pahor 2008-ban megalakult négypárti kormánya azáltal vesztette el a többségét a 90 fős parlamentben, hogy május-júniusban előbb a nyugdíjasok pártja, majd a balközép Zares kilépett a koalícióból. E pártok döntésének előzménye, hogy a kormány nem tudta elfogadtatni azokat a reformokat, amelyeket többek között az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is elvárt az országtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!