Külföld

2011.09.15. 17:51

Kadhafi további üldözését ígérik

Mind a francia elnök, mind a vele együtt Líbiába látogató brit kormányfő változatlanul feladatnak tartja Moammer Kadhafi bujkáló líbiai vezető üldözését és elfogását.

MTI

Közös csütörtöki sajtóértekezletükön, amelyet az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) két fő vezetőjével, Mahmúd Dzsibríllel és Musztafa Abdel-Dzsalíllal együtt tartottak, Nicolas Sarkozy francia államfő "veszélynek" nevezte a felkelők tripoli bevonulása óta rejtőzködő Kadhafit, hozzátéve, hogy "van egy befejezni való munka". - A NATO líbiai kötelezettségvállalása nem ért véget - szögezte le.
   


David Cameron brit miniszterelnök azt üzente Kadhafinak és még mindig harcoló híveinek, hogy "adják fel", és figyelmeztetett, hogy a NATO küldetése folytatódik, ameddig szükséges. London segíteni fog abban, hogy Kadhafit megtalálják és az igazságszolgáltatás elé állítsák - ígérte vendéglátóinak. Bejelentette továbbá, hogy országa felszabadít 12 milliárd fontot (csaknem 19 milliárd dollárt) a Kadhafi-rendszer befagyasztott javaiból, mihelyt lehetővé teszi ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsa. London és Párizs ilyen értelmű határozattervezetet készül beterjeszteni a testület elé pénteken.
   
Sarkozy a maga részéről óvott attól, hogy Líbiában a bosszú, a leszámolás következzék, egyszersmind felkérte azokat az országokat, amelyeknek a területén körözött líbiaiak vannak, hogy adják ki őket a nemzetközi igazságszolgáltatásnak. "Kadhafit le kell tartóztatni és mindenkinek, akit a nemzetközi igazságszolgáltatás vád alá helyezett, számot kell adnia arról, amit tett" - jelentette ki a francia államfő. Mint mondta, bízik Nigerben és semmi oka nincs arra, hogy kételkedjen abban, hogy az ország vezetői tiszteletben fogják tartani a nemzetközi jogot. Kadhafi számos családtagja a Líbiával szomszédos fekete-afrikai országban talált menedéket.
   
Sarkozy emlékeztetett arra, hogy Franciaország és Nagy-Britannia, amely országok az elsők között ismerték el az ÁNT-t, támogatják azt a követelését, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanácsot fogadják el Líbia képviselőjeként az ENSZ közgyűlésében. Annak a kívánságának adott hangot, hogy az ÁNT őrizze meg egységét, és annak a reménynek, hogy ez az egység "lehetővé teszi az átmenetet, a következő választásokat és a következő alkotmányt".
   
A francia köztársasági elnök azt is leszögezte, hogy semmiféle számítás nem vezérelte Franciaországot a segítségnyújtásban. - Nincsen semmilyen titkos megállapodás Líbia kincseiről, nem kértünk semmiféle kivételezettséget; azt tettük, amit helyesnek gondoltunk - mondta, és az ennek ellenkezőjét állító médiahírekről kijelentette, hogy azok hamisak, manipuláltak.
   
Tripoli után a felkelés "fővárosába", Bengáziba utazott a brit és a francia vezető. Ott a Tahrír téren összegyűlt tömegbe vegyültek, illetve rövid beszédet mondtak, éljenzést kiváltva a helybeliekből. Sarkozy francia, brit és európai támogatást ígért a líbiai gazdasági fejlődéshez.
   
Látogatásukkal egy időben a felkelők erői nagyszabású támadást intéztek Szirt ellen, amely egyike a Kadhafi volt elnökhöz hű erők utolsó erősségeinek. A Tripolitól keletre 360 kilométerre fekvő várost a part menti úton nyugat felől közelítve, illetve délről a sivatag irányából akarják bekeríteni. A délutáni órákban a város határában összecsapások zajlottak le a támadók és a Kadhafi-pártiak között.

 

Líbia: az ÁNT erői elérték Szirtet

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács fegyveresei behatoltak a még ellenálló Szirt területére - jelentette be a miszrátai katonai parancsnokság csütörtökön.

Szirt a megdöntött Kadhafi-rendszer egyik utolsó állása. Előzőleg azt jelentették a helyszínről, hogy a délutáni órákban a város közelében összecsapások zajlottak le a támadók és a Kadhafi-pártiak között. 
A tanács szóvivője este úgy fogalmazott, hogy "ma nagy előrenyomulás volt... a város peremén" járnak az ÁNT erői, akik reggel 800 gépjárműből álló konvojjal indultak harcba, és három irányból közelítették meg Moammer Kadhafi szülőhelyét. Az elfoglalására tett korábbi erőfeszítések Szirt határaitól mintegy 50 kilométerre elakadtak.

 

OLDALTÖRÉS: További változásokat sürget az EP Szíriában, üdvözli Kadhafi menesztését Líbiában








További változásokat sürget az EP Szíriában, üdvözli Kadhafi menesztését Líbiában


A szíriai békés tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés befejezését és Bassár el-Aszad elnök hatalomból való távozását sürgeti az Európai Parlament csütörtökön Strasbourgban elfogadott állásfoglalásában.

A plenáris ülésen elfogadott másik dokumentum pedig Líbiára vonatkozik: ebben a képviselők az Átmeneti Nemzeti Tanácsot kérik arra, hogy a lakosság érdekeit szem előtt tartva rendelkezzen az ország erőforrásai felett.
    
Szíriában a rendvédelmi erők által elkövetett erőszakos cselekményeket független, átlátható és hatékony módon ki kell vizsgálni, a felelősöket felelősségre kell vonni - véli az uniós parlament. Üdvözölte a szíriai rezsimmel szembeni uniós szankciókat is, figyelmeztetve arra, hogy azok nem sújthatják a lakosságot.
   
Líbiát illetően a képviselők elismeréssel nyilatkoztak a lakosság által tanúsított bátorságról és elszántságról, és üdvözölték, hogy 42 év után megbukott Moammer Kadhafi rezsimje. Kiemelték, hogy az EU-nak segítenie kell az új hatóságokat az egységes, demokratikus és pluralista, az emberi jogokat tiszteletben tartó Líbia megteremtésében.
   
Vitát folytatott az EP a közel-keleti helyzetről is. Ebben a magyar képviselők közül felszólalt Schöpflin György (Fidesz), aki egyebek között arról beszélt, hogy "az arab tavasz a közel-keleti helyzetnek új dinamikát adott, hatása vitathatatlan, megbillentve ezzel a geostratégiai térség egyensúlyát".
   
Közleménye szerint kiemelte, hogy "Izrael az arab tavasz kirobbanásáig stabil szomszédokkal volt körülvéve, a megváltozott helyzetben azonban könnyen kiszolgáltatottá válhat". "Egy ideális világban mindezek ösztönzőleg hatnának Izraelre, hogy a lehető leggyorsabban jusson megegyezésre a palesztinokkal" - tette hozzá a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!