Külföld

2011.07.25. 17:39

Washington stratégiát hirdetett a transznacionális szervezett bűnözés elleni harcban

Megvédeni az amerikaiakat és partnereiket a transznacionális bűnöző hálózatok okozta károktól, erőszaktól és kizsákmányolástól - ez a cél szerepel az első helyen az Egyesült Államoknak a nemzetközi szervezett bűnözés elleni harcról hétfőn nyilvánosságra hozott stratégiájában.

MTI

 

A XXI. század kihívásainak megfelelni kívánó stratégia értelmében Washington segíteni kívánja a partnerországokat a kormányzás erősítésében és az átláthatóság megteremtésében, a nemzetközi bűnözői hálózatok korrumpáló hatalmának, valamint az állam és a bűnözés közötti szövetség megtörésében. Washington célul tűzi ki a nemzetközi bűnöző hálózatok gazdasági hatalmának megtörését, valamint azt, hogy behatolásuktól és visszaéléseiktől megvédje a stratégiai piacokat és az amerikai pénzügyi rendszert.

A dokumentum értelmében az Egyesült Államok arra törekszik, hogy legyőzze a nemzetbiztonságára nézve legveszélyesebb szervezeteket, célba véve infrastruktúrájukat, megfosztva őket eszközeiktől és megelőzve azt, hogy a bűnözők a terrorizmust támogassák. Washington a nemzetközi szervezett bűnözés elleni harcban nemzetközi együttműködésre, a köz- és magánszféra közötti együttműködésre kíván támaszkodni.

A stratégia 56 kiemelt akciót irányoz elő, amelyeket hat fejezetben csoportosít. Ezek közül az első arra hív fel, hogy az Egyesült Államok otthon kezdje el a fellépést, és vállalja felelősségét a nemzetközi szervezett bűnözésért. A további fejezetek a hírszerzési adatok és az információk cseréjével, a pénzügyi rendszer és a stratégiai piacok védelmével, a megelőzéssel, a nyomozással és a büntetőeljárással, a kábítószer-kereskedelem megakadályozásával, valamint a nemzetközi együttműködéssel kapcsolatos teendőket foglalják össze.

A stratégia értelmében szankcióprogram indul, amelynek célja, hogy blokkolja az olyan, jelentősebb bűnszervezetek vagyonát, amelyek veszélyt jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, külpolitikájára és gazdaságára. Új törvénytervezetek kerülnek majd a kongresszus elé, amelyek hatékonyabbá teszik a hatóságok fellépését. Megnehezítik a bűnszervezetek tagjainak amerikai betelepedését, és új jutalmazási programot vezetnek be a nyomravezetők számára.

A stratégia egy 2010-ben elkészített kormányzati elemzésen alapul; korábban 1995-ben készült hasonló értékelés. Az felmérés szerint folytatódik a transznacionális bűnöző szervezetek behatolása az államapparátusokba, ami egyes országokban a kormányzás gyengülésével jár. A hálózatok vesztegetéssel beférkőznek a politikai folyamatokba, s nem egyszer, a köztámogatás elnyerése érdekében, a kormányzás, a közbiztonság és a megélhetés alternatív szolgáltatóiként lépnek fel. A bűnöző csoportok és a kormányzat - beleértve a hírszerző szervezetek - tagjainak, valamint az üzleti élet vezetőinek együttműködése aláássa a jogállamiságot.

A felmérés szerint a nemzetközi bűnözés veszélyezteti az amerikai gazdasági érdekeket, és a piacokon elkövetett felforgatás révén jelentős károkat tud okozni a nemzetközi pénzügyi rendszernek is. A Világbank becslése szerint a világon évente mintegy 1000 milliárd dollárt fordítanak köztisztviselők megvesztegetésére.

Terrorista és felkelő csoportok egyre nagyobb mértékben fordulnak a bűnszervezetekhez pénzügyi eszközökért és logisztikáért. Az amerikai igazságügyi minisztérium által számon tartott 63 vezető drogcsempész szervezet közül 29 állt kapcsolatban terrorcsoportokkal.

A stratégiának a nemzetközi hálózatok globális tevékenységét áttekintő része Európában az orosz és a balkáni bűnbandák tevékenységére tért ki. Az előbbiekkel kapcsolatban megállapítja, hogy azok az állami szereplőkkel összejátszva aláássák a versenyt az olyan stratégiai piacokon, mint a gáz-, az olaj-, az alumínium- és a nemesfém-kereskedelem. Orosz gengszterek részt vesznek a nemzetközi kábítószer- és hasadóanyag-csempészésben is.

A dokumentumban megkülönböztetett helyet kapott 90-es évek első felében Magyarországon élt és magyar állampolgárságot is kapott Szemjon Mogiljevics bűnszervezete. "Szeva bácsi" szerepel az FBI által körözött 10 legveszélyesebb bűnöző listáján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!