Külföld

2011.07.06. 09:31

Szinte leállt az élet Bangladesben a 48 órás sztrájk miatt

Bezártak az iskolák és az üzletek, a tömegközlekedés is megbénult szerda reggel Banglades nagyobb városaiban az ellenzéki pártok által meghirdetett 48 órás általános sztrájk miatt - adta hírül a New Age című angol nyelvű bangladesi napilap.

MTI

A parlamenti ellenzék legnagyobb erejét jelentő Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) és szövetségesei egy június végén jóváhagyott alkotmánymódosítás ellen tiltakoznak, amelynek értelmében kikerül az alaptörvényből az a 15 évvel ezelőtt rögzített követelmény, hogy az általános választásokat egy párton kívüli ügyvivő kormánynak kell felügyelnie. A BNP szerint ezzel a lépéssel a kormányzó párt utat nyit a választási csalások előtt. A hatalmon lévő Avami Liga azért kezdeményezte a változtatást, mivel szerinte fennáll a rendszerrel való visszaélés lehetősége, mint ahogy az történt 2007-ben is, amikor a hadsereg támogatását élvező ügyvivő kormány önhatalmúlag túllépte 3 hónapra szóló megbízatását, és két évvel elhalasztotta a parlamenti választások megtartását.   
A belügyi tárca szerdán közölte, hogy a fővárosban az erőszak elkerülése végett több ezer rendfenntartót vezényeltek az utcákra. 
Kedden - a sztrájk előestéjén - egy déli városban zavargások voltak,  s az ország több más pontján és Dakkában is voltak ellenzéki megmozdulások. A dél-bangladesi Csittagong városában több mint húszan megsebesültek, amikor a rendőrök könnygázzal és gumibotokkal próbálták szétoszlatni a tömeget. Sahara Hatun belügyminiszter kijelentette, hogy a tárca mindent megtesz a rend megőrzése érdekében, az ellenzék ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy keményebb lépésekhez folyamodnak, amennyiben a kormány megpróbálja elfojtani tiltakozó akciójukat.
Az 1971-ben függetlenné vált dél-ázsiai országban az általános sztrájk az ellenzék egyik kedvelt eszköze a kormány munkájának megzavarására. A mostani 48 órás tiltakozás a leghosszabb a kormánypárt 2009. januári hivatalba lépése óta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!