Külföld

2011.07.02. 07:17

Óvoda a nemi sztereotípiák ellen

Stockholm - A svédországi Egalia (Egyenlőség) óvodában nincsenek "kisfiúk" vagy "kislányok", csak "barátok". Az átgondolt megszólításokban is megnyilvánuló svéd kezdeményezés a nemi sztereotípiáktól mentes nevelésre irányul.

MTI

"A társadalom elvárja, hogy a lányok legyenek lányosak, kedvesek, és csinosak, a fiúk pedig férfiasak, kemények és extrovertáltak. Az Egalia fantasztikus lehetőséget nyújt nekik arra, hogy olyanok legyenek, amilyenek akarnak" - számolt be róla Jenny Johnsson, az óvoda egy 31 éves pedagógusa.

Az adófizetők pénzéből fenntartott Egalia, amely tavaly nyílt meg Stockholm liberális Sodermalm kerületében egytől hatéves korú gyermekek számára, az egyik legradikálisabb példája a nemek közötti egyenlőséget már a kisgyerekekbe beleplántáló svéd irányvonalnak.

A nemi előítéletekkel való szakítás alapvető feladat az ország óvodáiban, mert még az egyenlőség szempontjából élenjáró svéd társadalom is kivételez a fiúkkal. A sztereotípiák elleni küzdelem jegyében sok óvoda "nemi pedagógust" alkalmaz, hogy a gyerekekkel foglalkozó alkalmazottak elsajátítsák a nemi egyenlőséget erősítő viselkedést és kommunikációt.

Akadnak azonban aggódó szülők, akik szerint a dolog már túl messzire ment. A nemek közötti egyenlőség jegyében nevelt gyerekeket összezavarja, és felkészületlenül éri majd az óvodán kívüli világ igazi arca - mondják.

A svéd "esélyegyenlőségi őrületet" ellenzők táborának egyik hangadója, Tanja Bergkvist 37 éves blogger szerint mindaddig nem gond, hogy különbözőek a nemi szerepek, amíg azok egyenlő mértékű megbecsülést élveznek.

Az Egaliában a fiúk együtt főznek a lányokkal a játékkonyhában, de a tűzhely mellé gondosan oda van készítve a Lego és más építőjáték, hogy a gyerekekben ne épüljön fal a kétféle tevékenység között.

Hangsúlyozottan ügyelnek arra, hogy toleranciát alakítsanak ki a kicsikben a homoszexuális, leszbikus, biszexuális és nemváltó emberekkel szemben - mesélte Lotta Rajalin, az óvoda igazgatója. A könyvespolcon a mesék között egy olyan történet is helyt kapott, amelyben két fiúzsiráf azon kesereg, hogy nem lehet kiszsiráfjuk, ám később megvigasztalódnak, amikor találnak egy magányos krokodiltojást.

A Hófehérke- vagy a Csipkerózsika-féle mesekönyvek hiányoznak, hiszen ezek a klasszikus mesék éppenséggel aláhúzzák a nemi sztereotípiákat, ellenben a polcokon sorakozó kötetek majdnem mindegyike foglalkozik a meleg párokkal, egyedülálló szülőkkel vagy örökbefogadott gyerekekkel.

A szerepjátékokban is bőven nyílik alkalom a határok lebontására.

Az igazgató ugyanakkor megemlítette, hogy volt már részük rasszista fenyegetésben, mivel fekete babákkal játszanak a gyerekek. Mindent összevéve a szülők sorban állnak, hogy bejuttassák a gyerekeiket az óvodába, és csupán egy család döntött úgy, hogy kiveszik a gyermeküket.

Jay Belsky, a Kalifornia Egyetem gyermekpszichológusa szerint a nemi semlegesség kialakítása legrosszabb esetben a férfiasság elnőiesedéséhez is vezethet.

Az óvoda viszont azzal érvel, hogy eszük ágában sincs tagadni a nők és férfiak közötti biológiai különbségeket. Az a lényeg - fejtette ki az igazgató -, hogy megértessék a gyerekekkel: a biológiai különbségek nem azt jelentik, hogy a fiúknak és a lányoknak különböző az érdeklődési körük és eltérőek a képességeik. "A demokráciáról van szó. Az emberek közötti egyenlőségről" - emelte ki.

Svédországban sok évtizedes hagyománya van a női egyenjogúságért folyó küzdelemnek, és a közelmúltban - úttörő szerepet vállalva Európában - lehetővé tették a meleg és leszbikus pároknak, hogy törvényesítsék kapcsolatukat, és gyermeket fogadhassanak örökbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!