Külföld

2011.07.30. 11:04

Norvég lapinformáció: Breiviknek más célpontjai is voltak

A királyi palota és a kormányzó Norvég Munkáspárt székháza is az egy héttel ezelőtti norvégiai kettős merénylettel gyanúsított, azokat beismerő Anders Behring Breivik célpontjai között szerepelt - közölte szombaton a Verdens Gang című oslói lap.

MTI

"Kihallgatása során azt mondta: úgy tervezte, hogy más célpontokra is támad, de azután július 22-én nem volt más, csak a kormány székháza és Utoya szigete" - mondta Paal-Fredrik Hjort Kraby ügyész az újságnak. Ugyanakkor hozzátette: a többi célpontról konkrétumokat nem akar mondani.

A lap szerint a királyi palota a szimbolikus jelentősége miatt került a tervezett támadási színhelyek közé, még a munkáspárti székház azért, mert Breivik szerint ez a politikai alakulat nagy szerepet játszott a férfi által gyűlölt multikulturális társadalom létrejöttében.  

A norvég rendőrség egyelőre nem erősítette meg a lap információját. Ugyanakkor Breivik ügyvédje korábban maga is azt mondta: a férfinak "a pénteki napra még több, különböző nagyságrendű terve volt". Ezek "épp olyan konkrétak" voltak, mint a pokolgéprobbantás az oslói kormányzati negyedben és az Utoya szigetén rendezett mészárlás - tette hozzá.

"Azon a napon olyan dolgok történtek, amelyekre most nem térhetek ki, s azok következtében minden kicsit másképp alakult, mint ő elképzelte" - folytatta az ügyvéd, aki szerint Breiviknek két további épület "bombázására" volt konkrét terve.

A múlt pénteki kettős terrorakcióban összesen 77 ember vesztette életét Norvégiában.

A norvégiai merényletről ide kattintva olvashat bővebben!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!