Külföld

2011.06.28. 08:36

Radioaktív víz szivárgott a talajba Japánban

Több tonna radioaktív víz szivárgott a talajba a sérült fukusimai atomerőműből - közölte kedden a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Hivatal.

MTI

A Tokiótól 240 kilométerre található part menti városban mintegy 15 tonna, alacsony szinten sugárzó víz szivárgott a talajba egy sérült tartályból.
Az atomerőmű működtetője (TEPCO) elmondta, hogy a szivárgás okát még vizsgálják, de a helyi idő szerint kedd dél körül felfedezett sérülést megszüntették.
A tartályokban hatalmas mennyiségű szennyezett víz gyűlt fel, miután lehűtötték a március 11-ei földrengés és szökőár következtében megrongálódott reaktorokat. A TEPCO a radioaktív folyadék sugármentesítésével próbálkozik - több-kevesebb sikerrel.
Eközben Fukusimában mintegy 34 ezer, 4 és 15 év közötti gyereknek osztanak ki sugárzásmérőket szeptemberben. Az elhúzódó nukleáris válság hosszú távú egészségügyi kockázatokkal fenyeget, így szükség van a legkisebbek védelmére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!