Külföld

2011.06.10. 17:04

Netanjahu európai körúton mozgósít a független palesztin állam elismerése ellen

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök júniusban látogatást tesz Lengyelországban és több más európai országban, köztük Magyarországon, azzal a céllal, hogy rábeszélje partnereit, álljanak ellen az ENSZ-ben a független palesztin állam elismertetését célzó próbálkozásnak - jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

MTI

A hírszolgálati iroda lengyel és izraeli diplomáciai forrásokból nem hivatalosan arról értesült, Tel-Aviv arra számít, hogy Netanjahu európai körútja során a palesztin kérdésre vonatkozó izraeli álláspont erős támogatásra talál.
Vasárnap és hétfőn az izraeli miniszterelnök Olaszországba látogat, ahol olasz-izraeli kormányülést tartanak. Silvio Berlusconi olasz kormányfő nemrég kijelentette, hogy országa nem támogatja az ENSZ fórumán a független Palesztina elismertetését célzó próbálkozást, ha ezt előzőleg nem egyeztették Izraellel.
Berlusconi Rómából Bulgáriába, majd Romániába utazik tovább, aztán Lengyelország és Magyarország következik. Varsóban június 22-én vagy 23-án tartózkodik majd, röviddel az előtt, hogy Lengyelország átveszi az Európai Unió elnöki tisztségét.
Lengyelország és Magyarország 16 másik országgal együtt 2009-ben nem szavazta meg a Goldstone-jelentést elfogadó ENSZ-határozatot. A jelentés abban marasztalja el Izraelt, hogy háborús bűnöket követett el a 2008-2009 fordulóján végrehajtott gázai övezeti hadművelet során. Bulgária és Románia tartózkodott a szavazásnál.
Szeptemberben várhatóan az ENSZ Közgyűlése elé kerül a független palesztin állam elismerését kérő palesztin javaslat. A Palesztin Hatóság azzal indokolta a lépést, hogy Izrael akadályozza a tárgyalásokat, amelyek izraeli-palesztin párbeszéd útján vezethetnének el a független palesztin állam létrehozásához.
Az izraeli kormány attól tart, hogy a palesztinok maguk mögé állítják az ENSZ-ben a Közgyűlés döntő többségét. Ehud Barak miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter nemrég azt mondta, hogy ha ez bekövetkezik, országát "diplomáciai cunami" fenyegeti. Az izraeli média már ma is naponta tele van azokkal a hírekkel, hogy mélyül Izrael elszigetelődése és legitimációjának megkérdőjelezése.
Netanjahu kormánya mindent megtesz, hogy csillapítsa a közeledő hullámot. Mozgósítja szövetségeseit abban a reményben, hogy az ENSZ Közgyűlésében sikerül létrehoznia 60 demokratikus állam részvételével a "kritikus kisebbséget", amely csökkentené a Palesztina függetlenségét támogató határozat erkölcsi súlyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!