Külföld

2011.05.14. 11:24

Pedofil papot ítéltek el Chilében, egy másikat vád alá helyeztek

A chilei igazságszolgáltatás tíz év börtönre ítélt egy papot pénteken, fiatalkorúakkal folytatott üzletszerű szexuális viszony miatt, egy másikat pedig vád alá helyezett és őrizetbe vett kollégista fiúkkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekért.

MTI

A fővárostól, Santiagótól 60 kilométerre nyugatra fekvő Melipilla bírósága bizonyítottnak találta, hogy az 55 éves Ricardo Munoz atya, a Santa Teresita plébánia papja négy, 16 és 17 év közötti fiatalt pénzért szexuális szolgáltatásra vett rá. A bírák öt év börtönnel sújtották a pap szeretőjét is, aki maga szervezte meg Munoz számára a santiagói régió egyik moteljében lebonyolított randevúkat.
Munozt 2010 januárjában vették őrizetbe a chilei hatóságok, s a nyomozók fiatalkorúakról készített pornográf felvételeket is találtak nála. Kettős életéről, amelyet egy rendőrségi vizsgálat tárt fel, riportfilmet közölt a TVN közszolgálati televízió is.
Egy ettől független, másik ügyben a Santiagótól 500 kilométerre fekvő Concepción bírósága előzetes letartóztatásba helyezte Audin Araya atyát, miután vádat emeltek ellene szexuális visszaélésekért, amelyeket az általa vezetett katolikus kollégium három, 15 és 17 év közötti diákja ellen követett el.
Az említett bírósági döntések előtt két nappal öngyilkosságot kísérelt meg a dél-amerikai országban a televíziók vallásügyi konzulenseként ismertté vált 70 éves Luis Eugenio Silva atya, akinek személye a chilei katolikus egyház szerint összefüggésbe hozható szexuális visszaélésekről szóló híresztelésekkel.
A 80 százalékban katolikus vallású andokbeli ország egyháza súlyos lelkiismereti válságot él át, és áprilisban hivatalosan is bocsánatot kért a papsága által gyermekek ellen elkövetett szexuális bűnökért, valamint azért, hogy az ezzel kapcsolatos panaszokra nem reagált.
Az elmúlt években a chilei katolikus egyház mintegy húsz papja ellen indult bírósági eljárás ilyen ügyekben, s ezek közül féltucatnyiban született már ítélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!