Külföld

2011.05.20. 09:50

Obama beszéde kihívás Netanjahuval szemben az izraeli sajtó szerint

Barack Obama amerikai elnök kihívást intézett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőhöz, amikor kijelentette, hogy az1967-es izraeli határokat kell a jövőbeli palesztin állam megteremtéséről szóló tárgyalások alapjának tekinteni - hangsúlyozta a pénteki izraeli sajtó.

MTI

A Jediót Ahronót című napilap „Konfrontáció” című írásában kifejti: az amerikai elnök beszéde pontosan az, "amit Netanjahu nem akart hallani”. A nagy példányszámú napilap felhívja a figyelmet arra, mekkora sokkot okozott Netanjahu környezetében az Obama-beszéd, és milyen hevesen reagált rá a kormányfő.
Kemény hangú válaszában Benjámin Netanjahu csütörtök este kijelentette: Izrael nem tér vissza az 1967-es határok mögé, mert azok védhetetlenek. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát, a Gázai-övezetet és Kelet-Jeruzsálemet.
A Maariv című napilap első oldalán szintén a Netanjahu és Obama közötti konfrontációt emeli ki. A lap úgy véli, ettől fogva az izraeli kormányfő egyre azon lesz, hogy egyesült államokbeli támogatói segítségével megakadályozza Obama újraválasztását.
„A beszéd pörölycsapásként érte Netanjahu fejét” - írja a vezércikkíró. Ben Kaszpit Washington által „előre megszervezett csapdáról” és Obamának az izraeli kormányfővel szembeni revánsáról beszél, akiről „kétévi diplomáciai stagnálás után” tudni lehet, hogy nehéz vele zöldágra vergődni”.
A kormányhoz közel álló, Izráel Hajóm című napilap beszámol a beszéd által a kormányfő környezetében okozott csalódásról, és idézi Cipi Hotovelit, a jobboldali Likud parlamenti képviselőjét, aki "az álszentség kvintesszenciájának” nevezte Obama beszédét. A Jerusalem Post című, angol nyelvű kormánypárti napilap szerint „a kormányfő szitkozódva indul Washingtonba”.
A baloldali Háárec „történelminek” nevezi az amerikai elnök beszédét, és azzal vádolja a kormányfőt, hogy „sohasem szalasztotta el az alkalmat, hogy elszalasszon egy alkalmat”, utalva arra a szófordulatra, amellyel Izrael rendszerint a palesztin vezetést ostorozza.
Egyes kommentárok szerzői viszont úgy látják, hogy Barack Obama semmi konkrétumot sem kínált a palesztinoknak.

Várakozó állásponton van a palesztin sajtó az Obama-beszéd után

Üdvözölte a palesztin sajtó pénteken Barack Obama előző napi beszédét, aki szerint az 1967 előtti határokat kell tárgyalási alapnak tekinteni az izraeli-palesztin béketárgyalásokon, de rámutatott, hogy a beszédben nincs szó a ciszjordániai telepbővítésről és arról, miért nem tértek vissza a palesztinok a tárgyalóasztalhoz.
 Ez az 1967-es határokra, vagyis az 1967 óta megszállva tartott valamennyi palesztin területre (Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem) vonatkozó állásfoglalás „kedvező gesztus, amelyre a palesztinok az Izraellel folytatott közvetlen tárgyalások megszakítása óta hónapok óta várnak” – írta az al-Kudsz című napilap.
 A lap, amely más palesztin sajtóorgánumokhoz hasonlóan a beszéddel kapcsolatban megelégszik tömör kommentárral, felteszi a kérdést, vajon Washington valóban meg akarja-e vétózni a palesztin állam elismerését szeptemberben az ENSZ-ben, mint ahogy Obama előző nap sejtetni engedte.
„Izraelnek az ENSZ-ben való elszigetelésére irányuló, szeptemberre tervezett palesztin kísérlet kudarcra van ítélve, s nem teremti meg a független államot” – jelentette ki Barack Obama, sejtetve, hogy az Egyesült Államok megvétózná a Biztonsági Tanácsban a Palesztinának az 1967-es határok szerint elismerését célzó javaslatot.
 „Ebben az esetben, amelyben Izraelt leszámítva senki sem reménykedik, a palesztin ügy a kiindulópontra vagy annak közelébe jutna vissza, de népünk mindenképpen kitart, amíg el nem éri független államát Jeruzsálemmel mint fővárossal” – írja az al-Kudsz.
Az al-Haját ad-Dzsadída című napilap rámutat: a beszéd nem tért ki arra, miért nem tértek vissza a palesztinok a tárgyalóasztalhoz, és nem említi a ciszjordániai izraeli telepek kibővítését sem. A lap egyik vezércikkírója a beszéd általánosságokban fogalmazó stílusát bírálja, amely szerinte olyan volt, mint „egy amerikai háziasszonyoknak szóló rádióműsor”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!