Külföld

2011.04.23. 11:40

Szíriában több városban a gyászoló tömegbe lőttek, sokan meghaltak

Meg nem erősített információk szerint közel 20 ember vesztette életét szombaton Szíriában, miután a biztonsági erők több városban is belelőttek a pénteken megölt tüntetőket gyászolók temetési meneteibe.

MTI

A szombati temetéseken tízezrek vettek részt, a gyászolók kormányellenes jelszavakat skandáltak, és követelték a rendszer megbuktatását.
Szemtanúk és emberi jogi aktivisták közlése szerint a Damaszkusztól mintegy 100 kilométerre délre fekvő Deraa városában öt ember halt meg, s a fővárostól 15 kilométerre lévő Dúmában is öt halálos áldozata volt a tüntetéseknek. A Bassár el-Aszad elnök hatalma elleni tüntetések kiindulópontjául szolgáló Deraában a biztonsági erők két helyszínen is éles lőszerrel tüzet nyitottak a temetésre igyekvőkre. Dúmában a mecsetből a temetőbe tartó menet útvonala mentén orvlövészek lőttek a tömegbe.
A dél-szíriai Izra közelében a karhatalom szintén rálőtt egy, a közeli Deraából érkező gyászmenetre, igyekezvén megakadályozni, hogy az emberek részt vegyenek a pénteki áldozatok temetésén. Itt hat gyászolót lőttek le.
Aktivisták szerint Damaszkusz egyik negyedében is leterítettek egy embert a biztonsági erők lövései.
A biztonsági erők által elkövetett gyilkosságok elleni tiltakozásul lemondott mandátumáról a szíriai parlament két, Deraa tartománybeli képviselője, s benyújtotta lemondását a tartomány kormány által kinevezett vallási vezető, Abdulrahman Abazeid mufti is. Mindhárman az al-Dzsazíra televízió kamerái előtt jelentették be lépésüket.
A katari hírtelevízió úgy tudja, hogy pénteken - két nappal az 1963 óta érvényben lévő rendkívüli állapot feloldása után - a szíriai karhatalom 103 tüntetőt ölt meg. Emigráns ellenzéki körök közlése szerint Szíria-szerte 112 tüntetőt öltek meg, több százat pedig megsebesítettek a március 15. óta tartó tüntetéssorozat eddigi legvéresebb napján. Az ellenzék "nagypénteki mészárlásról" beszélt.
Az ország több városában rendkívül feszült a helyzet. A Sana hivatalos szíriai hírügynökség azt jelentette, hogy fegyveresek rendőrségi és katonai őrhelyekre támadtak. Ezekben az összecsapásokban a közlés szerint tízen veszítették életüket, köztük két rendőr, valamint több katona és fegyveres támadó.
Helyi megfigyelők szerint a szíriai válság az egyiptomi forgatókönyv szerint alakul.
A nemzetközi közösség élesen elítélte a békés tüntetők elleni pénteki brutális hatósági fellépést. Tiltakozásának adott hangot Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Barack Obama amerikai elnök, valamint Alain Juppé francia külügyminiszter és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is.
"A tüntetések elnyomására alkalmazott felháborító erőszaknak azonnal véget kell vetni" - hangsúlyozta Obama elnök, aki "komolytalannak" nevezte Aszadnak azt a bejelentését, hogy megszüntette a több évtizede érvényben lévő rendkívüli állapotot, és azzal vádolta meg a szíriai államfőt, hogy Irántól vár segítséget. Alain Juppé elítélte "az elvakult és brutális megtorlást", és az erőszakról való lemondásra szólította fel a szíriai vezetést.
Jerzy Buzek, az EP elnöke elfogadhatatlannak nevezte a békés tüntetőkkel szembeni erőszakos leszámolást, s kijelentette: a szíriai kormány legfőbb dolga, hogy leállítsa a vérontást.
Nagy-Britannia, Oroszország, Görögország és Olaszország is a békés tüntetők jogainak tiszteletben tartására szólított fel, illetve aggodalmát fejezte ki az ártatlan embereknek okozott szenvedés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!