Külföld

2011.04.15. 14:20

Szíria - Ezrek tüntettek a rendszer ellen

Ezrek tüntettek Szíriában a pénteki imát követően az ország számos pontján, egy hónappal az első megmozdulások kirobbanása után - adták hírül emberi jogi aktivisták.

MTI

Főként a kurd kisebbség lakta Északkelet-Szíriában, a tengerparti Bánjászban és a déli Deraában voltak felvonulások, amelyeknek résztvevői  - a tunéziai és az egyiptomi mintát követve -  a rendszer megváltoztatását, szabadságot, demokráciát követeltek. Az északkeleti Kámisliban tüntető ötezres tömeg a Deraa és Bánjász tüntetőivel vállalt szolidaritás jelszavait skandálta.
Emberi jogi szervezetek adatai szerint vagy kétszázan haltak meg a március közepe óta zajló megmozdulások elleni erőszakos hatósági fellépés következtében.
Pénteken a kora délutáni órákig a rendfenntartó erők nem avatkoztak be.
Bassár el-Aszad elnök előző nap új kormány felállításával és - egy emberi jogi szervezet pénteki közlése szerint - százak elengedésével igyekezett a változást követelők kedvében járni. Csütörtök este és péntek délelőtt több száz - március 15. óta letartóztatott - személyt bocsátottak szabadon, közöttük egy bloggert is, aki a Facebook közösségi portálon keresztül folytatta tevékenységét - tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. A pénteki megmozdulásokra is buzdítottak a portálon.
Bár vannak vallási felhangjai az alavita kisebbség által uralt, szunnita többségű Szíriában a tiltakozó megmozdulásoknak, egy névtelenül nyilatkozó ellenzéki személyiség szerint az, ami most zajlik, nem az, ami 1982-ben történt Hamában, a felkelés most nem korlátozódik egyetlen területre. Akkor a mostani elnök apja, Háfez el-Aszad keményen elfojtotta a Muzulmán Testvérek lázadását, és alakulatai vagy 30 ezer embert megöltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!