Külföld

2011.04.15. 07:19

Robbanószer gyártására alkalmas anyagokra bukkantak egy ETA-razzia során

A spanyol hatóságok több mint 1,6 tonna olyan anyagra bukkantak egy ETA-ellenes razzia során, amely robbanószerek előállítására alkalmas.

MTI

A madridi belügyminisztérium csütörtöki közlése szerint ez az eddigi legjelentősebb lerakat, amely az ETA, vagyis  a Baszk Haza és Szabadság (ETA) fegyveres szakadár szervezet birtokában volt Spanyolországban. 
A Navarra tartományban végrehajtott akció során három gyanúsítottat vettek őrizetbe, kettőt kedden, egyet pedig szerdán.
A kedden indított akcióban San Sebastian városától délre egy faluban lévő tanyán találtak rá egyebek között 850 kilogramm ammónium-nitrátra és 13,5 kilogramm  pentaeritrit-tetranitrátra (vagy más néven PETN, pentrit vagy nitropenta), amelyet széles körben használnak az iparban és a hadászatban. A biztonsági szervek emellett lefoglaltak nagyszámú gyújtószerkezetet is.
A tanyán élő testvérpárt, egy 36 és egy 40 éves férfit őrizetbe vették. Feltételezetően mindketten az Erreka nevű kommandó tagjai. A harmadik rendőrkézre került személyt korábban már Franciaországban elítélték. 
Az ETA-t az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorista szervezetnek tartja. A szervezet  több mint negyven éve folytat harcot egy független baszk állam létrehozása reményében, és 829 embert haláláért tartják felelősnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!