Külföld

2011.03.01. 16:20

Tüntetők és rendőrök között történt összecsapás Teheránban

FMH - Ellenzéki tüntetés folyik Teherán központjában, ahol a tüntetők legalább egy helyen összecsaptak a rendfenntartó erőkkel - jelentette kedden a Kaleme ellenzéki honlap.

MTI

Az összecsapások a teheráni egyetem környékén folynak. A rendőrök könnygázzal akarják szétoszlatni a nagy számban összegyűlt tüntetőket. Legalább öt embert őrizetbe vettek - írta a honlap.
Korábbi jelentések szerint nagy készültséggel várták a hatóságok a bejelentett, de betiltott tüntetést, és a város több pontján is akadályozták a gyülekezést. A külföldi sajtó nem tudósíthat a helyszínről.
Előző nap ugyanez a forrás azt közölte, hogy letartóztatták és börtönbe zárták a reformisták két legismertebb vezetőjét. A hatóságok ezt tagadják, de nem hajlandóak elárulni Mehdi Karubi, a parlament egykori elnöke és Hoszein Mir Muszavi volt miniszterelnök hollétét.
Hamisak a néhány ellenséges médiában közölt információk Muszavi és Karubi átszállításáról a Hesmatije börtönbe - mondta Golamhoszein Mohszeni Edzseje főügyész az ISNA iráni hírügynökségnek.
Több külföldi fővárosban bírálták Teheránt a két politikussal való bánásmód miatt: Washington elfogadhatatlannak minősítette a letartóztatásukat, Párizs a szabadon engedésüket követelte, Berlin pedig legalább azt, hogy kapcsolatba léphessenek a hozzátartozóikkal és ügyvédet fogadhassanak. Az Európai Parlament elnöke elítélte "az iráni demokratikus ellenzék legfőbb képviselőinek személyes integritása ellen indított támadást".
A teheráni külügyminisztérium szóvivője visszautasította a bírálatot, mondván, hogy "az ország ügyei teljesen az otthoniakra tartoznak, és senkinek sem engedik a beavatkozást ezekbe". Muszavi és Karubi "ügyeit a törvényes keretek betartásával a bíróságok fogják kezelni" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!