Külföld

2011.03.17. 12:41

Radioaktív részecskék tartanak Észak-Amerika felé

FMH - Kismértékben radioaktív részecskék haladnak kelet felé a természeti katasztrófa nyomán megrongálódott japán atomerőmű felől és napokon belül elérik Észak-Amerikát - közölte egy svéd szakértő csütörtökön.

MTI

Lars-Erik De Geer, a Svéd Védelmi Kutatóintézet kutatási igazgatója a nukleáris fegyverkísérletek nyomait észlelő nemzetközi megfigyelő hálózat adataiból idézett.
A szakértő - miközben hangsúlyozta, hogy emberre nem veszélyes sugárszintekről van szó - előrevetítette annak lehetőségét, hogy ezek a részecskék az Atlanti-óceánon át folytatják útjukat és végül eljutnak Európába is.
"Nem szokványos eseményről van szó" - mondta telefon nyilatkozva. Ugyanakkor a sugárzás mértéke nem magas, semmilyen szempontból nem veszélyes - tette hozzá. Meggyőződését fejezte ki, hogy a részecskék az északi félteke egész területén észlelhetőek lesznek.
De Geer hozzáfűzte, hogy korábban, amikor Kína atomfegyver-kísérleteket hajtott végre, mindig hasonló felhők jelentek meg anélkül, hogy bárki törődött volna velük.
A svéd igazgató a nukleáris kísérletek tilalmának kérdéskörével foglalkozó, bécsi székhelyű ENSZ-szervezet (CTBTO) adataihoz fűzött megjegyzést. A szervezetnek a világban 60 megfigyelőállomása van, amelyek képesek észlelni a cézium- és jódizotópok nagyon kismértékben radioaktív részecskéit is. A CTBTO rendszeresen szolgáltat adatokat tagállamainak, így Svédországnak is, de azokat nem hozza nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!