Külföld

2011.01.12. 19:54

Botrány: vetkőzésre kényszerített újságírókat Netanjahu biztonsági szolgálata

Az izraeli miniszterelnök biztonsági szolgálata arra kényszerítette egyes külföldi médiák tudósítóit, hogy vetkőzzenek le, mielőtt átengedik őket az ellenőrzésen - közölték újságíró-szemtanúk.

MTI

Benjámin Netanjahu kedd este tartotta szokásos éves nemzetközi sajtótájékoztatóját Jeruzsálem egyik nagy szállodájában. A több tucat meghívott újságíró közül a biztonsági ügynökök egyeseket "megaláztak", olykor motozásnak vetettek alá.
Szemtanúk elmondása szerint a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió egyik riporterével, egy 31 éves izraeli nővel le akarták vetetni a melltartóját. A nő négy hónapos terhes, ezért azt kérte, hogy ne használják esetében a fémdetektort. Ezt követően a biztonsági ügynökök felszólították, hogy vetkőzzön, ám az újságírónő visszautasította, hogy levegye a melltartóját.
Egyes tudósítók inkább be sem mentek, de nem engedték meg a motozást. A The Wall Street Journal irodavezetőjének, másokhoz hasonlóan, le kellett vetnie az alsóneműjét.
Az Izraelben akkreditált külföldi újságírók szövetsége (FPA) élesen tiltakozott a miniszterelnöki hivatalnál. "Tisztában vagyunk a biztonsági követelményekkel, de teljességgel elfogadhatatlan, hogy meghívnak embereket egy ötcsillagos szállodában tartandó fogadásra, aztán arra kényszerítik őket, hogy a bejáratnál vetkőzzenek le" - hangsúlyozta szerdán kiadott közleményében az FPA, amely biztosítékokat követelt arra nézve, hogy a jövőben nem fordul elő ilyen eset. 
 A miniszterelnök védelméért felelős izraeli belbiztonsági szolgálat egyik szóvivője azt állította, hogy csak az al-Dzsazíra munkatársnőjével volt probléma, a meghívottak közül csak ő utasította el a szokásos biztonsági ellenőrzést.
Az izraeli miniszterelnökök biztonságát szolgáló intézkedéseket még tovább szigorították, miután 1995-ben egy szélsőséges jobboldali zsidó meggyilkolta Jichák Rabin akkori kormányfőt. A hivatalos eseményekről tudósító összes újságírót, még a legismertebbeket is, minden alkalommal ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!