Külföld

2010.10.28. 12:37

Vulkánkitörés után sűrű hamueső Uszty-Kamcsatszkijban

Sűrű hamueső hullott helyi idő szerint csütörtök reggeltől az orosz Távol-Kelet Uszty-Kamcsatszkaja településén néhány nappal azután, hogy kitört az onnan 130 kilométerre lévő Kljucsevszkaja Szopka vulkán.

MTI

A mintegy 550 lakosú faluban minden intézmény zárva volt, csak a sürgősségi szolgálatok működtek, a közüzemi szolgáltatások egyelőre működnek - jelentette az Interfax hírügynökség.
A helyi beszámolók szerint a hamueső olyan sűrű volt, hogy a látótávolság 10-15 méterre csökkent. Le kellett zárni a hamueső miatt az egyetlen utat is, amely a települést összeköti a terület többi részével.
Az orvosok szerint a sűrű hamu az egészségre ártalmas lehet, de nem életveszélyes.
A 4750 méteres Kljucsevszkaja Szopka - Eurázsia legmagasabb, s egyben egyik legaktívabb vulkánja - néhány napja tört ki újra. Ezúttal mintegy nyolc kilométer magasba lövellt füst- és hamufelhőt, ami a széllel több ezer kilométernyire sodródott. Tevékenységét első ízben 1697-ben jegyezték fel, s az utóbbi közel harminc évben szinte minden évben kitört. A közeli Kljucsiban lévő állomáson 1935-től kísérik nyomon működését.
A Kamcsatka-félsziget a Pacifikus-hegységrendszer része, s a Csendes-óceán környékét ölelő, úgynevezett Tűzgyűrűhöz tartozik. Mintegy 160 vulkán található itt, ebből 29 aktív, s 19 szerepel a Világörökség listáján. Mindezek a félsziget keleti partvidékén, egy 700 kilométer hosszú és 80 kilométer széles sávban helyezkednek el. A félsziget közepén fekszik a Gejzírek völgye, amely Eurázsia egyetlen ilyen képződménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!