Külföld

2010.09.07. 09:24

Razzia egy német újnáci szervezet ellen

FMH - Országos méretű razzia indult kedd reggel 6 órától a "Nemzeti Politikai Foglyok és Hozzátartozóik Segélyszervezete" (HNG) elnevezésű újnáci egyesület ellen - jelentette be Berlinben a szövetségi belügyminisztérium.

MTI

A hatóságok átkutatták az országszerte működő szervezet helyiségeit, és iratokat foglaltak le. Az akció hátterében a szervezet betiltásával kapcsolatos vizsgálat áll.
"A HNG és a hasonló szélsőjobboldali csoportosulások nem alkotmányunk talaján állnak, és veszélyeztetik a társadalmi összetartást" - jelentette ki Klaus-Dieter Fritsche belügyi államtitkár.
A központi irányítású HNG 1979-ben jött létre, s körülbelül 600 tagjával a legnagyobb újnáci szervezet Németországban. Hírügynökségi értersülések szerint a keddi razzia Rajna-Pfalz, Baden-Württemberg, Berlin, Észak-Rajna-Vesztfália és Alsó-Szászország tartományokra terjed ki.
A HNG kinyilvánított célja a belügyminisztérium szerint az úgynevezett "nemzeti foglyok" gondozása és támogatása. A szervezet számára ez nemcsak a bűnelkövetők újraszocializálását, a társadalomba való visszavezetését jelenti, hanem a bennük rejlő nemzetiszocialista eszmék megerősítését is. Az elkövetett jogellenes cselekedetek módszeres relativizálásával a fogva tartottakat megerősítik szélsőjobboldali meggyőződésükben és magatartásukban, s további bűncselekményekre sarkallják őket.
A belügyminisztérium szerint a bebörtönzötteket fogva tartásuk idején nemcsak körükön belül igyekeznek tartani, hanem képezik őket a "rendszer elleni harcra" is. "A mai házkutatásokból kiderül majd, helytálló-e az a gyanúnk, hogy a HNG agresszív-harcias módon az alkotmányos rend ellen lép fel. Ezt nagyon gondosan megvizsgáljuk" - mondta Fritsche államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!