Külföld

2010.09.21. 18:03

Az ENSZ-főtitkár szerint riasztóan kritikus a legszegényebb országok helyzete

Az emberiség legsebezhetőbb csoportjának nevezte kedden New Yorkban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a legszegényebb országokat, amelyeknek a helyzete továbbra is riasztóan kritikus.

MTI

Ban a Millenniumi Fejlesztési Célok teljesítését felülvizsgáló ENSZ-konferenciának a legszegényebb félszáz ázsiai, afrikai és latin-amerikai országgal kapcsolatos megbeszélésén hangoztatta aggályait. Sürgette a fejlett világot, hogy gazdasági nehézségei ellenére is támogassa a legelesettebbeket, elsősorban mezőgazdasági beruházásokkal és a segélyprogramok támogatásával.
 Az ENSZ főtitkára ugyanakkor hangoztatta, hogy a világszervezet jelentős haladást ért el annak érdekében, hogy 2015-ig a felére csökkentse azok számát, akik mélyszegénységben élnek, naponta kevesebb, mint 1 dollárból tengődnek.  
Kritikus hangok szerint ez azonban elsősorban annak köszönhető, hogy Kínának és Indiának jelentős haladást sikerült elérnie.
 Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy a fejlődő országoknak nyújtott támogatás "nem folytatódhat a végtelenségig", a cél az, hogy  a "leghatékonyabb módon" használják fel a forrásokat.
 Merkel szerint a tartós fejlődés, a társadalmi és gazdasági haladás elképzelhetetlen jó kormányzás és az emberi jogok tiszteletben tartása nélkül. Mint mondta, elsősorban ettől függ a segélyek felhasználásának hatékonysága.
A német kancellár ugyanakkor hangsúlyozta: "nincs fejlődés biztonság és nincs biztonság fejlődés nélkül". Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a tanácskozáson felszólalva azt hangoztatta, hogy a kapitalizmus óhatatlanul vereséget szenved.  Sürgette az "antidemokratikus és igazságtalan" globális döntéshozatali mechanizmusok átalakítását és azt javasolta, hogy az évszázad második évtizedére alakítsanak ki egy "közös globális kormányzást" .
Az iráni államfő a liberális kapitalizmust és a transznacionális vállatokat okolta azért, hogy "számtalan nő, férfi és gyermek szenved oly sok országban."
A konferencián felszólaló Schmitt Pál köztársasági elnök kijelentette: Magyarország kész megosztani a biztonságos vízellátásban, az élelmiszerbiztonságban és az anyaságvédelmi hálózat kiépítésében szerzett tapasztalatait a fejlődő országokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!