Külföld

2010.08.17. 09:13

Újabb súlyos károk, halálesetek Északnyugat-Kínában

A nem szűnő eső okozta földcsuszamlások és a lezúduló sár újabb és újabb áldozatokat követel a kínai Kanszu (Gansu) tartomány Longnan városában, ahol 36-ra nőtt a halottak száma, huszonhárman szerepelnek az eltűntek listáján - jelentette keddi közleményében a tartományi kormányzat.

MTI

A felhőszakadások tovább bontják az omló hegyoldalakat, a vízzel keveredő laza föld és a sziklák zuhataga lerombolja az útjába kerülő házakat, elsodorja az embereket. Longnanban közel 300 a sérültek száma, több mint háromezer embert átmeneti szállásokra költöztettek. Több mint hatezer ház dőlt romba, a sérültek száma meghaladja a 15 ezret. Harmincezer hektáron semmisült meg a gabona. Az elmúlt napokban keletkezett kárt - csak itt - közel 600 millió dollárra becsülik.
Longnanba és a szintén kanszui Tiensuj (Tianshui) városába a sátrak mellett ezerszámra szállítottak gyertyákat, elemlámpákat, félkész tészta-leveseket, vizet és lisztet. Az utak nagy részét már szabaddá tették, a mobil telefonhálózat többnyire működik, a vonalas telefonok azonban a legtöbb helyen nem használhatók.
Az ország másik részéből érkezett keddi hír szerint tizenöt halottja és kilenc sérültje van a Szecsuan (Sichuan) tartományi Vencsuan (Wenchuan) megyében történt földcsuszamlásoknak, 31 ember eltűnt. A 2008-as pusztító erejű földrengés epicentrumához közeli térségből 50 ezer lakost, illetve turistát evakuáltak.

Ezek is érdekelhetik