Külföld

2010.08.24. 11:54

Harminc embert öltek meg egy szállodában Szomáliában

Feltételezett iszlamista lázadók megtámadtak kedden a szomáliai fővárosban egy szállodát, és megöltek legalább 30 embert, köztük hat parlamenti képviselőt és négy kormánytisztviselőt - közölte a miniszterelnök-helyettes az eset után a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatóján.

MTI

A többi áldozat ártatlan polgári személy - tette hozzá Abdirahman Haji Adab Ibbi.
Korábbi jelentések még arról szóltak, hogy 15 parlamenti képviselő esett áldozatul.
Szemtanúk szerint a hadsereg egyenruháját viselő két fegyveres férfi támadta meg a kormánytisztviselők körében népszerű Mona szállodát, és lőni kezdtek a bent tartózkodókra. Amikor katonák körbevették az épületet, a támadók működésbe hozták a náluk lévő robbanószerkezeteket.
Korábbi jelentések szerint csak az egyik támadó követett el öngyilkos merényletet, a másik elmenekült.
A támadók a legnagyobb szomáliai lázadószervezetnek, az iszlamista al-Shabaab milíciának voltak a tagjai. Ezt maga a szervezet erősítette meg a támadás után. Az al-Shabaab az előző este a fővárosban offenzívát indított az Afrikai Unió fegyveres ereje (Amisom) által támogatott kormányhadsereg laktanyái ellen, és a harcokban kedd délelőttig legalább negyven polgári lakos meghalt.
A felek tüzérségi fegyverekkel lőtték egymást - mondta Mohamed Omar ezredes katonai szóvivő.
A mentőszolgálat vezetője szerint a polgári lakos sebesültek száma több mint 130.
A mogadishui átmeneti kormány azzal vádolja a lázadókat, hogy a főváros lakott negyedeit lőtték az éjjel. Egy tüzérségi lövedék egy menekülttáborban csapódott be. A lázadók a muzulmán böjti hónap kellős közepén indították támadásaikat, nem tisztelve a ramadánt - emelte ki a kormány egy közleményében.
A magát az al-Kaida terrorhálózathoz tartozónak mondó al-Shabaab szóvivője hétfőn előre bejelentette, hogy átfogó támadást indítanak "a hitetlenek kormánya és a keresztény megszállók" ellen, az utóbbival az Amisom mintegy 6000 burundi és ugandai katonájára utalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!