Külföld

2010.05.04. 13:40

Lengyel repülőbaleset: idejétmúlt időjárásjelentést kaptak a pilóták

FMH - Április elején zuhant le a lengyel államfő repülőgépe, amelynek pilótáit lapinformáció szerint a lengyel katonai meteorológusok nem értesítették a Szmolenszk térségében uralkodó rossz látási viszonyokról.

MTI

A Rzeczpospolita című lengyel napilap kedden azt írta: az elnöki gép pilótái utoljára a reggel 5 órai állapotokra vonatkozó - már idejétmúlt - jelentést kapták meg, mielőtt felszálltak a varsói Okecie katonai repülőtérről. 
Az elnöki különgép 96 emberrel a fedélzetén a nyugat-oroszországi Szmolenszk katonai repülőtere közelében zuhant le leszállás közben, közép-európai idő szerint röviddel 9 óra előtt. A katasztrófát senki sem élte túl.
A lengyel katonai és kormánygépek tájékoztatásáért a lengyel katonai meteorológiai központ a felelős.
Az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) képviselői lengyel szakértőkkel együtt az Egyesült Államokba utaztak, hogy amerikai kollégáikkal közösen tanulmányozzák a Lech Kaczynskit szállító TU-154-es gép katasztrófáját - jelentette be a MAK kedden.
Az orosz és lengyel szakértők az amerikai repülésbiztonsági hatóság (NTSB) szakértőivel tanulmányozzák a két épen maradt rendszert: a földközelséget jelző automatát és a fedélzeti navigációs rendszert a gyártó vállalatoknál - mondta el szervezet szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!