Külföld

2010.04.11. 09:35

Lezuhant a lengyel államfő gépe - Putyin és Tusk megemlékezett

FMH - Szombaton reggel lezuhant Lech Kaczynski lengyel államő repülőgépe Szmolenszknél. Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel miniszterelnök vasárnapra virradó éjszaka virágokat helyezett el a szmolenszki Szevernij repülőtér közelében.

MTI

Putyin elmondta Tusknak, amit addig lehetett tudni a katasztrófa körülményeiről, majd együtt felkeresték az éjszaka is dolgozó mentőegységeket. 
A helyszín mellett kialakított válságtörzsnél orosz miniszterek tájékoztatták Tuskot a történtekről, a vizsgálat állásáról, és megbeszélték a lengyel kormányfővel a további eljárás részleteit. 
Megérkezett a helyszínre a lengyel szakértői csoport is, amely lengyel kérésre, orosz hozzájárulással önállóan vizsgálja a katasztrófa okait.
Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere késő este jelentette Putyinnak, hogy az áldozatok száma 97, a küldöttség tagjain kívül a személyzet nyolc tagja. Sojgu elmondta, hogy a gép a kifutópálya végétől alig 300 méternyire zuhant le helyi idő szerint 10.50-kor, a tűzoltók a kisebb tüzeket 11.01-re eloltották, és ekkor látott munkához a többi mentőszolgálat.   
Igor Levityin közlekedési miniszter közölte Putyinnal, hogy valóban megtalálták a két fekete dobozt, de a korábbi hírekkel ellentétben nem nyúltak hozzájuk, várják a lengyel bizottság érkezését, és már megállapodtak abban, hogy a műszereket együtt viszik Moszkvába vizsgálatra. Levityin megerősítette, hogy a lengyel pilóta maga döntött a leszállásról, noha a látótávolság a szükséges 1000 méter helyett mindössze 400 méter volt a sűrű ködben. 
Tusk és a szerencsétlenül járt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski Vityebszkbe érkezett, és onnan rendőri kísérettel, autóbuszon ment Szmolenszkbe. A vityebszki repülőtér a szokásostól eltérően egyelőre éjjel-nappal fogad Lengyelországból érkező gépeket - közölték a helyszínen. 
Az éjszakai órákban Moszkvába szállították a katasztrófa áldozatainak földi maradványait.
Moszkvában Jurij Luzskov polgármester irányítja a válságtörzset, amely az áldozatok Lengyelországból érkező hozzátartozóinak fogadását és a moszkvai közlekedési-szállítási feladatokat intézi. Az érkezőknek 150 szobát foglaltak le a moszkvai Radisson szállóban. 
A szmolenszki hatóságok is lefoglalták a város összes szabad szállodai szobáját az áldozatok hozzátartozóinak fogadására. A helyi illetékesek szerint egyelőre nem utaznak haza azok, akik a Katinyban (Katyn) 1940-ben lemészárolt lengyelek tervezett emlékünnepségére érkeztek. Emellett Lengyelországból már vasárnap reggelre két vonatot vártak, és úgy vélték, hogy autókon és autóbuszokon is érkeznek majd még emberek. A szállodákban lengyel nyelvű feliratokat helyeznek ki, és a helyiek közül több százan vittek virágokat a katinyi áldozatok emlékhelyére.
Oroszországban szombaton történt egy másik légi baleset is: Kamcsatkán egy külföldi turistákat szállító helikoptert lavina sodort el, s legalább 8 ember életét vesztette, köztük több német turista.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!