Külföld

2010.03.23. 17:05

Új korszak kezdődik Amerikában, Obama aláírta az egészségügyi reformtörvényt

FMH - Törvényerőre emelkedett az egészségügyi reformcsomag, miután Barack Obama amerikai elnök ünnepélyes körülmények között aláírta a reformcsomagot.

MTI

A hírtelevíziók által élőben közvetített ceremónián több százan - kormányzati tisztviselők, kongresszusi politikusok és a reform egyéb támogatói, közöttük átlag amerikaiak - vettek részt. 
Obama 20 darab tollat használva, óriási éljenzés közepette látta el kézjegyével a törvényt. (Az elnök a törvényeket több tollal szokta aláírni, hogy azokat utána odaajándékozhassa a legfontosabb támogató személyeknek.) A CNN hírtelevízió megjegyezte: régen volt olyan széles mosoly Obama arcán, mint ebben a történelmi pillanatban, amikor alákanyarította nevét.
"Ma, csaknem száz évi próbálkozás, egy évi vita után (...) a betegbiztosítási reform az Egyesült Államok törvényévé válik" - mondta Obama. Kifejtette: a törvény olyan reformokat indít el, amelyekre "iszonyatosan nagy szükség van", s amelyekre amerikaiak nemzedékei vágytak. Mint mondta, "új időszak kezdődik Amerikában".
A képviselőház az egészségügyi szféra átalakításáról folytatott kiélezett vitát lezárva vasárnap éjszaka fogadta el a törvénytervezetet, szoros, 219-212-es szavazati arányban. Az alsóház a szenátus által már tavaly karácsonykor elfogadott változatot hagyta jóvá, így a dokumentumot egyenesen a Fehér Házba küldhették az elnökhöz aláírásra. A republikánusok a szenátusban és a képviselőházban sem támogatták egyetlen vokssal sem Obama reformtervét.
A demokraták a fontos törvény kapcsán azt hangoztatják: Obama teljesítette egyik legfőbb kampányígéretét. Ez arra vonatkozott, hogy átalakítja az egészségügyi rendszert, amelyben olyannyira elszaladtak a betegellátás és -biztosítás költségei, hogy sok amerikai már nem tudja azokat fizetni.
A republikánus ellenzék viszont leszögezte: mindent megtesz, hogy visszavonja a szerinte káros törvényt. Így nyilatkozott John McCain volt elnökjelölt is. Az egyik fő ellenérv szerint a költséges reform keretében az állam át akarja venni a gazdaság egyhatodát kitevő szféra irányítását.
A CNN és a Fox News konzervatív hírcsatorna is felhívta a figyelmet: a törvény aláírásával nem zárult le az egészségügy átalakításáról zajló vita. A republikánusok revánsot akarnak venni a novemberi választásokon, és reményeik szerint többséget szerezve lépéseket tehetnek majd a reform visszavonása végett.
Az egészségügyi reform elleni támadások másik terepe a bírósági rendszer: tucatnyi, republikánus vezetésű szövetségi állam jelezte, hogy megtámadja a törvényt. Érvük szerint alkotmányba ütközik, hogy kötelezővé teszik a polgárok számára biztosítás megkötését.
A reformcsomag értelmében a betegbiztosítást 32 millió további amerikai kiterjesztve 2014-től már a népesség 95 százaléka lesz biztosított (a mostani arány 83 százalék). A szövetségi szociális hálónak ez a legjelentősebb kibővítése az Egyesült Államokban az 1960-as évek óta. Lyndon B. Johnson elnök akkor írta alá a törvényt a Medicare és a Medicaid programról, amely állami támogatású betegellátást biztosít az időseknek, illetve a szegényeknek.

Ezek is érdekelhetik