Külföld

2010.03.16. 15:22

Madárinfluenza ütötte fel a fejét Romániában

Romániában madárinfluenza-járvány kitörését észlelték egy baromfitelepen, a hatóságok 20 kilométer széles megfigyelő-övezetet alakítottak ki körülötte - jelentette be kedden, Brüsszelben az Európai Bizottság (EB).

MTI

Európában legutoljára egy évvel ezelőtt, Németországban volt egy madárinfluenzás eset, egy vadkacsában mutatták ki a H5N1 vírust. Most az ukrán határhoz közeli romániai Leteában ütötte fel fejét a járvány.
"A román nemzeti laboratórium tegnap megerősítette, hogy a legújabb járványt a madárinfluenza rendkívül fertőző H5N1 vírustörzse okozta" - áll az EB keddi közleményében.
A román hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket - tette hozzá a közlemény. Az érintett gazdaságban az összes szárnyast levágták, valamint elrendelték egy hat kilométer széles védelmi övezet létrehozását is a telep körzetében. Ezt veszi körül a 20 kilométeres megfigyelési övezet, amelyen belül még szigorú mozgási korlátozásokat léptettek életbe,.
A román hatóságok azt gyanítják, hogy a fertőzést vándormadarak vitték a telepre. A körzet fontos vonulási útvonal a költöző madarak számára.
A hatóságok brüsszeli közlések szerint azt is hangoztatták, hogy kicsi, elszigetelt gazdaságról van szó, így esély van arra, hogy a kór nem terjed tovább.
Romániában 2005-ben és 2006-ban terjedt el viszonylag komoly méretekben a madárinfluenza, de 2007 óta egyetlen esetet sem jelentettek.
A román leleteket vizsgálják az unió nagy-britanniai referencialaboratóriumában is.

Ezek is érdekelhetik