Külföld

2010.03.17. 11:20

Izrael feloldotta Ciszjordánia zárlatát

FMH - Izrael feloldotta szerdára virradóan Ciszjordánia zárlatát, de Jeruzsálemben továbbra is fenntartják a rendőrség magas fokú készültségét, mert tartanak attól, hogy a palesztinok újabb erőszakcselekményeket követnek el - közölte a hadsereg egyik szóvivője.

MTI

A zárlatot március 13-án vezették be, de nem valamilyen zsidó ünnep miatt, hanem biztonsági okokból, amire egy év óta nem volt példa. Jeruzsálemben mintegy 3000 rendőr van készültségben kedd reggel óta, zömük annak keleti (megszállt) felén - közölte Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő. A Mecsetek terére 50 évesnél fiatalabb muzulmán férfiak továbbra sem léphetnek be - tette hozzá.
Kedden több száz palesztin csapott össze izraeli rendőrökkel Kelet-Jeruzsálem különböző negyedeiben. A konfliktus egész nap tartott. A palesztinok köveket dobáltak, gumiabroncsokat és szemeteskukákat gyújtottak fel. A rendőrök könnyfakasztó gránátok bevetésével és gumilövedékek használatával válaszoltak.
Orvosok közlése szerint tizenhat palesztin sebesültet szállítottak kórházakba, további több tucatnak a sérüléseit pedig a helyszínen látták el. A palesztinok közül tízen súlyosan megsebesültek, közülük öten gumibevonatú lövedéktől. Tizenöt izraeli rohamrendőr is könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőrök hatvan tüntetőt vettek őrizetbe. 
A Gázai övezetet kizárólagos ellenőrzése alatt tartó Hamász radikális palesztin mozgalom keddre a városrészbe meghirdette a "harag napját", mert előző nap ott megnyitottak egy újjáépített zsinagógát, amelyet 1948-ban, az első izraeli-arab háborúban a jordániai erők fölrobbantottak. A Hurva zsinagóga a zsidók számára az óváros legfontosabb imahelye, s az izraeli kormány 2001-ben döntött újjáépítéséről.
A palesztin mozgalmak azonban - még a Hamásszal ellenlábas Fatah is - élesen tiltakoztak ez ellen, félve attól, hogy veszélybe kerül a tőle 400 méterre lévő al-Aksza mecset. A palesztinok szerint az izraeliek a Hurva újjáépítése után fel akarják építeni a "a harmadik zsidó templomot" is a Mecsetek terén - amelyet a zsidók Templomhegynek neveznek, és a judaizmus legszentebb helyének tekintenek.
A palesztinok emellett a "harag napján" tiltakoztak az ellen is, hogy az izraeli kormány engedélyezte 1600 újabb lakás építését egy Kelet-Jeruzsálemhez közeli zsidó telepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!