Külföld

2010.03.04. 18:58

Elutasították a testszkennert, nem repülhettek

FMH - Két muzulmán nő orvosi és vallási okokra hivatkozva tiltakozott az ellen, hogy a biztonsági szűrőberendezésekkel ellenőrizzék őket a manchesteri repülőtéren, így nem szállhattak föl gépükre.

MTI

Vélhetően ez az első eset, amikor az utasok az ideiglenes, de kötelező vizsgálat elutasítása miatt nem szállhattak fel gépükre Nagy-Britanniában.
A két nő még február 19-én utazott volna Manchesterből a pakisztáni Iszlámábádba.
A testszkennereket február elsején állították üzembe a londoni Heathrow-n és a manchesteri nemzetközi repülőtéren. A brit kormány a karácsonyi repülőgép-robbantási kísérlet nyomán döntött a repülőtéri biztonság szigorításáról. Azoknak az utasoknak, akiket a biztonsági személyzet erre felszólít, alá kell vetniük magukat az átvilágításnak, ellenkező esetben nem szállhatnak fel járatukra.
Egy nigériai öngyilkos merénylőjelölt - aki korábban az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt, majd a hatóságok gyanúja szerint Jemenben kapott terrorista kiképzést - karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Európából Amerikába tartó utasszállító repülőgépet a testére erősített robbanóanyaggal. Detonáció nem történt, és az utasok a személyzet tagjaival együtt legyűrték a terroristát, akit az amerikai hatóságok őrizetbe vettek.
Nagy-Britanniában még az amerikai merényletkísérlet előtt vita kezdődött e berendezések alkalmazásáról, tekintettel arra, hogy az átvilágítás során gyakorlatilag a pőre emberi testről keletkezik kép. A brit hatóságok által kidolgozott szabályok szerint ugyanakkor a szűrőberendezés alkotta képet semmilyen módon nem lehet tárolni vagy rögzíteni, az utasok arca pedig nem felismerhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!