Külföld

2010.03.25. 13:12

A Szlovák Nemzeti Párt kemény kézzel tenne rendet a romatelepeken

FMH - Kommandósok jelenlétével oldaná meg a biztonság kérdését a romatelepeken a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) Szlovákiában, s bevezetné az úgynevezett szociális kártyát.

MTI

"A romatelepeken kemény kézre van szükség. A problémáknak az lenne a legjobb megelőzése, ha kommandósok tennének rendet, vagy gyakrabban jelennének meg a telepeken. Hadd lássák a cigányok, hogy a törvény keze őket is eléri" - jelentette ki Jakub Gajdosík, az SNS parlamenti képviselője, a párt ifjúsági szervezetének elnöke pozsonyi sajtóértekezletén csütörtökön. Ludovít Galbavy, a szlovák kormány romaügyi biztosa azonnal bírálta és elutasította a felvetést.
Gajdosík elmondta: a párt képviselői már találkoztak Ján Packa országos rendőrfőkapitánnyal, és felkérték, hogy foganatosítson megelőző intézkedéseket a romatelepeken. 
A szlovák nemzetiek szerint a romatelepek egyik legnagyobb problémája az uzsora. A párt azt javasolja, hogy a szociális támogatások kifizetése idején a rendőrség legyen jelen a telepeken. Ugyanakkor azt javasolják, hogy a romák a támogatásokat ne készpénzben, hanem különleges utalványok formájában kapják meg. Ezekért élelmiszereket és tisztálkodási eszközöket lehetne venni a kijelölt üzletekben, míg alkoholt és cigarettát nem. A kártyán lévő pénzt nem lehetne egyszerre, csak fokozatosan elkölteni.
"A kommandósoknak nem feladatuk a közrend felügyelete. Ha valahol nem merül fel a törvénysértés gyanúja, nincs miért kiküldeni őket" - jelentette ki Galbavy. Azt ugyanakkor nem ellenzi, hogy a romatelepeken emeljék a rendőrök létszámát. Robert Kalinák belügyminiszter tavaly azt ígérte, hogy az idén 300-zal több rendőrt vezényelnek ezekre a telepekre. Packa azt mondta, hogy a rendőrök létszámát 400-zal emelik.  
A romaügyi biztos szerint a "szociális kártyák" bevezetése nem más, mint az SNS választási kampányfogása. "Megvannak a magunk elképzelései, hogyan oldjuk meg a problémákat" - szögezte le Galbavy.
Kifejtette: a szociális támogatásoknak nem teljes összegét kapja egyenesen kézbe az állampolgár, a pénz egy része előbb a munkaügyi hivatalokon keresztül a helyi önkormányzatokhoz kerül. "Az önkormányzatok ismerik a konkrét helyzetet, és garantálják, hogy a család élelmiszereket és ruházatot vásároljon a pénzért, illetve azt, amire a leginkább szüksége van, s a pénzzel ne lehessen visszaélni" - magyarázta a kormányzati elképzeléseket a biztos.
Nem hivatalos adatok szerint Szlovákiában mintegy 400 ezer roma él. Nagy többségük munkanélküli, s egyetlen jövedelmüket az állami támogatások, juttatások jelentik. Egy felmérés szerint a romák és a nem romák közt a legnagyobb a feszültség Szlovákiában

Ezek is érdekelhetik