Külföld

2010.01.24. 06:50

Újabb csodás túlélés Haitin: 11 nap után találtak rá egy férfira

FMH - Hivatalosan ugyan leállították Haitin a túlélők keresését, ám a földrengést követő 11. napon még sikerült kimenteni a romok alól egy férfit Port-au-Prince-ben.

MTI

A 24 éves haiti fiatalembert egy belvárosi szálloda romjai alól hozták ki francia, amerikai és görög mentőkből álló csoport tagjai. A férfi kopogtatott és beszélt a hozzá mind közelebb kerülő mentőkkel, akik a Hotel Napoli Inn épületének maradványai alól ásták ki a túlélőt.
Csaknem négy órás megfeszített munkával sikerült utat vágni a törmelékek között a férfihoz, és kiemelni  Wismond Exantust, aki viszonylag szerencsésen megúszta: tudta mozgatni végtagjait, de teste vészesen kiszáradt. Kint újságírók és bámészkodók ujjongva, tapsolva fogadták, amikor a francia tűzoltók hordágyon kihozták a szabadba. Exantust azonnal kórházba szállították. 
A mentőcsoport tagjai szerint még több túlélő lehet a romok alatt, egyes források úgy tudják, hogy még négy férfi és egy nő lehet a törmelékek között, akiket még megpróbálnak kihozni. Exantus beszámolója adott alapot azt feltételezni, hogy további túlélők lehetnek lent, de a mentők nem észlelték mások életjeleit. 
Christophe Renou, a francia tűzoltók parancsnoka valóságos csodának minősítette Exantus túlélését, s azt mondta: remélhetőleg nem ez az utolsó csoda. Ami történt, az egyszerűen elképesztő, hihetetlen, hiszen tizenegy napig ellenállt - mondta a Didier le Bret, Franciaország haiti nagykövete. 
A haiti fiatalember annak köszönheti megmenekülését, hogy segélykérését meghallotta testvére, aki folyamatosan kutatott utána, s értesítette a mentőalakulatokat. Szerencséjére a törmelékek között egy olyan, a betontömbök alkotta üregbe került, ahol tudott mozogni, s némi folyadékhoz is jutott. Amikor a mentők közeledtek hozzája, azt kérte, hogy előbb némi fény juthasson le az üregbe. A tizenegy napot a romok alatt eltemetve, teljes sötétségben töltő fiatalember azt hitte, hogy csak hat napja van az összeomlott háromszintes szálloda törmelékeinek fogságában. 
Előzőleg a port-au-prince-i kormány utasítása alapján a haiti fővárosban befejezték a földrengés esetleges túlélői utáni kutatást. Az ENSZ egyik szóvivője azt jelentette be, hogy "a kormány befejezettnek nyilvánította a kutatást és a mentést". A nemzetközi mentőalakulatok több mint 130 túlélőt mentettek ki a romok alól a január 12-i földrengést követően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!