Külföld

2010.01.16. 06:52

Haiti: még több halott?

A haiti egészségügyi miniszter szerint a keddi földrengés halálos áldozatainak a száma meghaladja az ötvenezret, a belügyminiszter pedig azt állítja, hogy a kétszázezret is elérheti a halottak száma.

MTI


Alex Larsen haiti egészségügyi miniszter a romba döntött fővárosban, Port-Au-Prince-ben tartott sajtótájékoztatót, s arról beszélt, hogy több mint 50 ezren haltak meg a hetes fokozatú földrengésben, és 250 ezren megsérültek. Larsen szerint a  főváros épületeinek közel hetven százaléka romba dőlt, és 1,5 milliónyian maradtak hajlék nélkül.
Paul Antonine Bien-Aime haiti belügyminiszter a brit hírügynökségnek nyilatkozva azonban ennél is súlyosabbra becsülte a tragédiát. "Már körülbelül ötvenezer holttestet gyűjtöttünk össze. Arra számítunk, hogy összességében száz- és kétszázezer között lesz a halottak száma, habár sosem tudjuk meg a pontos számukat" - mondta a belügyminiszter. Aramick Louis közbiztonságért felelős államtitkár azt mondta, hogy eddig közel negyvenezer áldozatot temettek el tömegsírokba.
Amennyiben a belügyminiszter által említett adat pontosnak bizonyul, akkor a 7-es fokozatú Haiti földmozgás az egyik legtöbb áldozatot követelő földrengés volt a világon valaha feljegyzett tíz legsúlyosabb közül.
Alex Larsen szerint nagy a veszélye a járványok kirobbanásának a fővárosban. Ezzel összefüggésben a legsürgetőbb feladatnak nevezte a hőség és a magas páratartalom miatt oszlásnak indult holttestek eltakarítását a főváros utcáiról és a romok alól.
John Holmes, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekért felelős helyettese 562 millió dollárt kért a nemzetközi közösségtől Haiti megsegítésére és újjáépítésére. Holmes "borzasztó katasztrófának" nevezte a haiti földrengést, amely szerinte hárommillió embert érint a karibi országban.
 Pénteken ismertté vált, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szombaton keresi fel a földrengés sújtotta Haitit, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig várhatóan vasárnap érkezik oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!