Külföld

2010.01.15. 14:38

Betiltottak egy melegszépségversenyt

A kínai rendőrség megakadályozta pénteken, hogy megtartsák az országban az első melegszépségversenyt.

MTI

A hatósági tilalom egy órával azelőtt született, hogy a verseny péntek este elkezdődött volna a kitűzött helyszínen, egy felkapott pekingi mulatóban.
Norvégiában februárban tartják a világversenyt, ezen vett volna részt a kínai győztes. Nyolcan versengtek volna a többek között divatbemutatóval egybekötött rendezvényen a címért.
A kínai versenyt, amíg előkészület alatt állt, úgy tartották számon, mint a nyitás jelét egy olyan országban, amelyben szégyennek számít a homoszexualitás. A hivatalos tömegtájékoztatás is hírt adott az eseményről.
Kína nagy utat tett meg azóta, hogy az 1949-es kommunista forradalom idején még a dekadens nyugatról származó betegségként tekintettek a homoszexualitásra, és kivégezték a melegeket. 1997-ben megszüntették a homoszexualitás büntethetőségét, nyolc éve pedig törölték a homoszexualitást a mentális betegségeket fölsoroló listáról. A múlt hónapban nyílt meg az első kínai melegbár a hivatalos szervek tudtával a délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartományban azzal a céllal, hogy ezzel is elősegítsék az AIDS megelőzését. Tavaly júniusban Sanghajban megtartották az első melegfelvonulást.
Mindezek ellenére a melegek többsége Kínában titkolja másságát, sokan a szülői nyomásnak engedve házasságot kötnek egy nővel, és gyerekük születik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!