Külföld

2010.01.18. 13:40

Berlusconi hanyagolja a bíróságot

FMH - Silvio Berlusconi olasz kormányfő nem jelent meg Milánóban az ellene folyó egyik ügy tárgyalásán - és már nem először fordul elő.

MTI

Az olasz kormányfő elfoglaltságra hivatkozott, és szerinte a bíróság eljárási kérdéseket tárgyalt meg, amelyek nem tették szükségessé jelenlétét. Ugyanakkor jelezte, hogy kész részt venni a per lefolytatásában. 
Ezúttal Berlusconi Mediaset nevű médiabirodalmának az ügyében eljáró bíróság tartott ülést. A vád gyanúja szerint a Mediaset az 1994-1999 közötti időszakban amerikai filmek forgalmazási jogának a megvásárlásakor a vételárat meghaladó költségekről tett nyilatkozatot, és így Olaszországban jóval kevesebb adót fizetett be, mint amennyire kötelezett lett volna. Az így megtakarított pénzt - becslések szerint csaknem 90 millió eurót - a Berlusconi-klán külföldi számlákon helyezte el. Amennyiben bebizonyosodna Berlusconi bűnössége, akár hatévi szabadságvesztése is ítélhetnék a kormányfőt. 
A Mediaset-ügyben 2006-ban indult Berlusconi ellen eljárás, amelyet két évvel később az úgynevezett Alfano-törvény alapján felfüggesztettek. Ez a jogszabály kiemelt mentelmi jogot biztosított a négy legmagasabb olasz közjogi méltóságnak, így a  kormányfőnek is. A törvénynek azonban gyakorlatilag csak Berlusconi esetében volt jelentősége. Az olasz alkotmánybíróság tavaly októberben az alaptörvénybe ütközőnek minősítette az Alfano-törvényt, és hatályon kívül helyezte azt. 
Így a Berlusconi elleni bűnvádi eljárást a Mediasettel kapcsolatos csalás ügyében és egy másik, megvesztegetési esetben folytatták az olasz igazságügyi hatóságok. Berlusconit a másik eljárás keretében azzal vádolják: 600 ezer dollárral vette rá David Mills brit ügyvédet arra, hogy két perben számára kedvező hamis tanúvallomást tegyen. A brit ügyvédet tavaly négy és félévi börtönbüntetéssel sújtották. Október óta ebben az ügyben illetékes bíróság is tartott tárgyalási napokat, de Berlusconi ezeken sem jelent meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!