Külföld

2009.11.11. 14:28

Slotát büntetik, mert hiányzott a bizottsági ülésről

FMH - Elveszíti egyhavi képviselői fizetését és összes juttatását Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, mert októberben igazolatlanul hiányzott a parlament emberi jogi bizottságának üléseiről - jelentette be szerdán Berényi József, a bizottság elnöke.

MTI

"Levélben közöltem a Nemzeti Tanács kancellárjával, hogy az alkotmányos tényezők fizetését szabályozó törvény és a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának ügyrendje alapján Ján Slota képviselő elveszítette jogosultságát egyhavi fizetésére az összes juttatással együtt" - fogalmazott a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselője pozsonyi sajtóértekezletén.
Berényi szerint Viktor Stromcek kancellárnak teljesítenie kell a döntést, és Slotának nincs lehetősége ezt megfellebbezni. A bizottsági elnök megjegyezte, hogy Slotát már írásban tájékoztatta lépéséről.
A szabályok szerint - fejtette ki Berényi - ha egy képviselő egy hónapon belül legalább négy tanácskozási napon igazolatlanul hiányzik a plénum, illetve a bizottság üléséről, elveszíti jogosultságát fizetésére, illetve a különféle juttatásokra.  
Arra a kérdésre, hogy miért csak most lépett, amikor régóta közismert, hogy Slota sosem jár a bizottsági ülésekre, Berényi elmondta: csak július óta vezeti az emberi jogi bizottságot, s október volt az első olyan hónap, amikor a testület többször is ülésezett. Slotát viszont még sosem látta a bizottság ülésein.
Azzal kapcsolatban, hogy Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke ugyancsak gyakran hiányzik a parlamentből, Berényi azt mondta: az általa vezetett bizottság októberben öt esetben ülésezett. Meciar két ülésen megjelent, háromszor hiányzott, de azt mindig szabályszerűen megindokolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!