Külföld

2009.10.16. 13:55

Oscar-díj: 65 ország filmjét nevezték!

A világ 65 országa nevezett egy-egy produkciót idén az idegen nyelvű filmek Oscar-díjára; a magyar jelölt Goda Krisztina Kaméleon című vígjátéka.

feol.hu

Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) csütörtökön hozta nyilvánosságra az egyes országok nevezése alapján összeállt listát, amelyet a jelölőfolyamat során több fázisban szűkít majd a testület illetékes bizottsága, míg végül február 2-án kihirdetik a kategória Oscar-jelöltjeit. Ezt követően újabb szavazással fog eldőlni, hogy végül melyik produkció nyeri az Oscar-szobrot, amelyet március 7-én adnak át Hollywoodban.
Az esélyesek között emlegeti a The Hollywood Reporter a francia Jacques Audiard A próféta című drámáját, az osztrák Michael Haneke A fehér szalag című (német színekben induló) Arany Pálma-díjas produkcióját és a koreai Mother című filmet.
A nevezettek között szerepel az ausztrálok bennszülött nyelvjárásokban készült Samson and Delilah című munkája, amelynek rendezőjét, Warwick Thontont Arany Kamera-díjjal tüntette ki idén a Cannes-i filmfesztivál zsűrije. Kanada a 20 esztendős Xavier Dolan J'ai tué ma mere című - Cannes-ban szintén elismert - drámájával indul a nemzetközi mezőnyben. Kínát harmadik alkalommal képviseli Csen Kaige, aki ezúttal a pekingi opera sztárjairól szóló produkcióval versenyez. Az olaszok Giuseppe Tornatore nagyszabású családeposzát, a Baariát küldték Hollywoodba.
Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság még június közepén döntött úgy, hogy a Kaméleon képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a 2010-es versenyben. A Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi alkotása tavaly ősszel indult a magyar mozikban, és idén februárban elnyerte a Magyar Filmszemle közönségdíját. Nemzetközi bemutatója júniusban, a sanghaji filmfesztiválon volt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!