Külföld

2009.10.02. 04:48

Bolgár leányvállalata segíti a Videoton Holding stabilitását

A Videoton Holding bulgáriai leánycége, a DZU a gazdasági válság körülményei között is 300 fővel növelte létszámát, teljesítményével jelentősen hozzájárult a székesfehérvári központú vállalatcsoport stabilitásához - mondta Horváth Zoltán, a Videoton Holding Zrt. nemzetközi projektekért felelős igazgatója az MTI-nek.

feol.hu

Az igazgató, aki egyben a DZU igazgatótanácsának elnöke is, elmondta, hogy a bolgár vállalat, az anyacéghez hasonlóan nagy világcégek beszállítója. Nyomtatott áramköröket, elektromechanikai alkatrészeket, mérőműszereket, kábeleket és más eszközöket, műanyagipari elemeket szállít olyan megrendelőknek, mint az AFL Hungary, a Legrand, a Schneider Electric, az EATON, a Philips, a Braun és mások.
A beszállítói iparág sajátossága, hogy a válságban gyorsan alkalmazkodnak a cégek a megrendelések csökkentésével, a Videoton viszont - a DZU szakértelmére alapozva - sok partnerét tudta megkeresni a korábbiaknál kedvezőbb, az új helyzetben is versenyképes ajánlattal - mondta Horváth Zoltán.
A most 1.200 főt foglalkoztató Sztara Zagora-i cégbe eddig a megvásárlásán túl 10-13 millió eurót fektetett a holding, s 2008-ban már mintegy 20 millió euró hozzáadott értéket állítottak elő itt. Az idén ezt is meghaladják majd. A cég 2000 óta minden évben nyereséges volt, a vállalatcsoport árbevételének mintegy 8 százalékát adja.
Horváth Zoltán szerint a bolgár leánycég működése is hozzájárult ahhoz, hogy a Videoton Holding stabilan vészeli át gazdasági válság időszakát.
A Videoton vállalatcsoport árbevétele 2008-ban ugyan 3 százalékkal csökkent, mintegy 320 millió eurót (81,5 milliárd forint) tett ki, de eközben a konszolidált, adózás előtti eredménye 15 százalékkal 43 millió euróra emelkedett. A létszám a magyarországi vállalatoknál mintegy 7.800 fő volt tavaly, az egy főre jutó árbevétel 10 százalékkal emelkedett.
A holding gyakorlatilag nem rendelkezik adóságokkal, így most a kedvező vállalat-felvásárlási környezetben már akvizíciós célpontokat keres - tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!