Külföld

2009.07.20. 15:54

Súlyos büntetés boszniai szerb háborús bűnösöknek

A délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék hétfőn életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt egy boszniai szerb férfit, míg társára 30 éves börtönbüntetést szabott ki.

feol.hu

A 41 éves Milan Lukic és 48 esztendős unokabátyja, Sredoje Lukic félkatonai szervezetek parancsnokaként, illetve tagjaként kegyetlenül gyilkolt le boszniai muzulmánokat a kilencvenes évek első felében.  
Mindketten ártatlannak vallották magukat, az ügyvédek pedig védenceik felmentését kérték.
Az elítéltek egyebek között 1992. június 14-én, a délkelet-boszniai Visegrad városában mintegy 70 boszniai muzulmán nőt, gyermeket és idős embert gyilkoltak meg úgy, hogy egy házba zárták áldozataikat, majd felgyújtották az épületet, és aki a tűzből menekülni próbált, automata fegyverrel lelőtték. Sokan elevenen égtek meg.
Milan Lukic, a Bosszúállók nevű halálosztag parancsnoka, Srednoje Lukic pedig a Fehér Sasok félkatonai szervezet alapítója volt.
Milan Lukic 1992. június 27-én a Visegrad melletti Bikavacon a két héttel korábban elkövetett embertelen gyilkossághoz hasonlóan végzett ugyancsak mintegy 70 ártatlan muzulmánnal. A bíróság ebben az ügyben - bizonyítékok hiányában - felmentette a vádak alól Sredoje Lukicot.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!