Külföld

2009.07.08. 15:39

Kínzással kikényszerített vallomást emleget a bolíviai ügy fő tanúja

FMH - A bolíviai állítólagos terrorista összeesküvést vizsgáló ügyészség fő tanúja 180 fokos fordulatot tett, és legújabban azt állítja, hogy a Santa Cruz-i vállalkozók részvételéről szóló vallomását kínzással csikarták ki belőle, és azt, hogy külföldre menekült.

feol.hu

A helyi sajtóban szerdán megjelent cikkek szerint Ignacio Villa Vargas, - fedőnevén az Öreg (El Viejo) - segítséget és védelmet kért egy ellenzéki parlamenti képviselőtől, akivel többször is telefonon beszélt június 23. és július 2. között. Wilfredo Ánez képviselő a sajtónak bemutatta a beszélgetésekről készült felvétel részleteit, amelyekben Villa azt állítja, hogy "bebörtönözték, megkínozták, áramot vezettek bele és pszichikai nyomás alá vetették" azért hogy azt vallja, amit az ügyészség hallani akart. 
Villa Vargas most azt állítja, hogy a vallomását Sosa ügyész készítette, és neki alá kellett írnia. A vallomásban több vezető ellenzékit felsorolt név szerint, mint akik esetleg a terroristákat finanszírozták. Az Öreg ezen vallomása alapján folytat nyomozást Marcelo Sosa ügyész Santa Cruz-i üzletemberek ellen, akiket szeparatizmussal és azzal gyanúsít, hogy ők bérelték fel a hatóságok által terroristának minősített Rózsa-csoportot. 

A csoportot a rendőrség április 16-án felszámolta, a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Eduardo Rózsa Florest, a romániai Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyer agyonlőtték, a bolíviai-horvát Mario Tadicot és a magyar Tóásó Elődöt pedig őrizetbe vették.
Az Öreg az egyik telefonbeszélgetésben megemlíti, hogy már nincs Bolíviában, de Ánez képviselő ezt nem tudta megerősíteni, viszont kijelentette: attól tart, hogy az illetőt meg fogják gyilkolni, majd a Santa Cruz-iakra terelik a gyanút.
Marcelo Sosa ügyész hiteltelennek minősítette a vádakat. "Ez hazugság. Megvan a vallomásról készült hangfelvétel, amelyet valószínűleg bemutatunk a következő napokban. Ezen felül (Villa Vargas) ugyanezt közölte a parlamenti vizsgálóbizottsággal is" - mondta a sajtónak.
(MTI)

Olvasson a bolíviai ügyről bővebben itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!