Külföld

2009.07.07. 08:20

Jóváhagyta a horvát parlament Jadranka Kosor kormányfői kinevezését

Zágráb - A horvát parlament jóváhagyta Jadranka Kosor kormányfői kinevezését hétfő este. Kosor asszony, akit a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) párt elnökének is megválasztottak szombaton, Horvátország első női miniszterelnöke. A 153 fős parlamentben kinevezését 83 képviselő támogatta, 45-en szavaztak ellene.

nincs nev

A korábbi miniszterelnök-helyettes a szavazás előtt azt mondta a képviselőknek, hogy elsődleges feladatának tartja az ország makrogazdasági stabilitásának megerősítését és a gazdasági növekedés újraindítását. Az elakadt európai uniós csatlakozási tárgyalásokra utalva az integrációs folyamat mielőbbi folytatását ígérte. Kosor meggyőződésének adott hangot afelől, hogy hamarosan elhárulnak az ország csatlakozását késleltető akadályok, és az év végéig lezárhatják a tárgyalásokat Brüsszellel.
    
Az 56 éves Jadranka Kosor korábban évtizedekig a Vecernji List horvát napilap és a zágrábi rádió újságírója volt. 1995-ben lett parlamenti képviselő a konzervatív HDZ színeiben, 2003 óta család- és veteránügyi miniszter volt. 2005-ben Kosor volt a HDZ államfőjelöltje, ám az elnökválasztás második fordulójában alulmaradt az ellenzéki balközép erők támogatását élvező Stjepan Mesiccsel szemben.
    
Ivo Sanader múlt szerdán mondott le váratlanul a kormányfői posztról, és egyúttal azt is bejelentette, hogy visszavonul a politikától.


Forrás: MTI/Hina/Reuters/AFP/APA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!