Külföld

2009.05.07. 08:53

Románia 5 milliárd eurós hitelt kap

Az Európai Unió csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta a Romániának nyújtandó 5 milliárd eurós hitelt, amely a román pénzügyi és tőkepiacra nehezedő nyomás enyhítését célozza.

feol.hu

A hitel fejében Románia az államháztartás hiányának csökkentését vállalta.
Brüsszelben kiadott közleményében az EU cseh elnöksége emlékeztetett arra, hogy egy 20 milliárd eurós csomag részéről van szó, amelyben 12,95 milliárddal a Nemzetközi Valutaalap (IMF), egy-egy milliárddal pedig a Világbank, illetve - közösen - az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vesz részt.
Az unió ugyanabból a keretből segíti Romániát, amelyből korábban Magyarország és Lettország is kapott hitelt. A keretet - amelyből kizárólag uniós, de nem euróövezeti tagországokat lehet támogatni középtávon - nemrégiben emelték fel 50 milliárd euróra a nemzetközi gazdasági válság várható következményei miatt.
Az EU öt részletben adja a hitelét, az egyes részletek legfeljebb hét éven belül visszafizetendők - derül ki a közleményből.
Az uniós hozzájárulás Brüsszel reményei szerint segíteni fog Romániának abban, hogy csökkentse a tőke- és pénzügyi piacaira nehezedő nyomást, amelyet a válság mellett súlyosbít az ország magas külső és növekvő belső deficitje - fogalmazott az uniós dokumentum.
A román hatóságok már kidolgozták azt az átfogó stratégiát, amely a hiány csökkentését fenntartható alapokra helyezi - tette még hozzá a dokumentum.
Magyarország egy 20 milliárd eurós nemzetközi csomag keretében 6,5 milliárd eurót kapott az uniótól, Lettország pedig egy 7,5 milliárdos csomag kertében 3,1 milliárdot.
Joaquín Almunia pénzügyi biztos a héten már jelezte, hogy az uniós tagországok pénzügyminiszterei pozitívan reagáltak a román kérésre.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!