Külföld

2009.05.11. 18:09

Leváltják az afganisztáni NATO-parancsnokot

Az amerikai védelmi minisztérium leváltja David McKiernan tábornokot, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok főparancsnokát - jelentette hétfőn a CNN hírtelevízió.

feol.hu

McKiernant kevesebb mint egy éve nevezte ki a posztra az előző amerikai elnök, George Bush.
A CNN értesülése szerint a főparancsnoki tiszt várományosa Stanley McChrystal altábornagy, aki jelenleg a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója (ez a bizottság elnöke alatti adminisztratív poszt), korábban az Észak-Karolina állambeli Fort Braggben irányította a különleges erőket.
A Pentagon egy névtelenséget kérő tisztviselője úgy tájékoztatott: Robert Gates védelmi miniszter - aki valószínűleg még hétfőn hivatalos bejelentést tesz az ügyben - új parancsnokra akarja bízni a Barack Obama elnök által jóváhagyott új Afganisztán-stratégia végrehajtását.
McKiernan tábornok az utóbbi hónapokban többször jelezte, hogy a hét éve tartó afganisztáni műveletek sikeréhez csapaterősítésre van szükség. Obama bejelentette, hogy több mint 21 ezer új katonát küld a közép-ázsiai országba a tálib fegyveresekkel szembeni erőteljesebb fellépéshez.
Az Obama által meghirdetett új stratégia a csapaterősítés mellett hosszú távon a nem katonai megoldásokra helyezi a hangsúlyt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!