Külföld

2009.05.27. 09:20

Kína megint nagyra tör: a legnagyobb földerengés-szimulációs központot építik

FMH - Sanghajban épül meg a világon a legnagyobb olyan központ, amely képes szimulálni a földrengéseknek az épületekben és az infrastruktúrában okozott következményeit.

feol.hu

A Shanghai Daily című lap értesülései szerint a sanghaji Tungcsi (Tongji) Egyetem területén felállítandó négy, 200 tonna teherbírású platformon gerjesztett szimulált földrengés segítségével fogják vizsgálni kis méretekben azt a hatást, amelyet egy valódi földrengés felhőkarcolókban, hidakban és alagutakban okozhat.
    
A világ legmagasabb épületei közül néhány Sanghajban található, köztük a harmadik legmagasabb felhőkarcoló, a 492 méter magas Sanghaji Pénzügyi Világközpont (SWFC) és a hatodik legmagasabb épület, a 420 méter magas Csin Mao torony.
Ezenkívül a Jangce deltájában, ahol a város fekszik, található a világon a legkiterjedtebb tengeri alagút- és hídhálózat.
    
A 2011-re felépülő sanghaji szimulációs központ felülmúlja az Egyesült Államokban, Nevadában működő, az eddigi legnagyobb kapacitású földrengés-szimulátort. Kína a múlt év végén jelentette be a szintén Sanghajba tervezett első tengerrengésfigyelő állomásának megépítését is; innét hét másodperccel előre tudják jelezni a tengerfenéki rengéseket és néhány órával előre a szökőárt a térségben.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!