Külföld

2009.04.28. 09:41

Csíkszeredai régészeti feltárások: újabb meglepetések

A romániai Csíkszeredában XVI. századi leletegyüttest tártak fel a Vár téren folyó régészeti kutatásokban.

feol.hu

Darvas Lóránt régész-muzeológus az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak elmondta, hogy legutóbb egy középkori ház maradványait találták meg. Nemrég a Csíki Játékszín mögött is sikerült feltárniuk egy még régebbi, XIV. századi ház maradványait, amelyet az akkor arra folyó Somlyó-patak partjára építettek.
Az, hogy Csíkszereda jelenlegi területe még tartogathat meglepetéseket a régészeknek, abból is látszik, hogy nemrég előkerült egy földalatti építmény a városban, a Mikó-várból kivezető szennyvízcsatorna, amelyet a XVIII. században építettek ki.
A régész cáfolta, hogy létezne a Mikó-vártól a csíksomlyói kegytemplomig vezető titkos alagút. Az 1950-60-as években sok minden épült a vár körül, és a szennyvízelvezető csatorna sok helyen beszakadt, ennek köszönhetően indult útjára újra az alagutas legenda. De a szennyvízcsatorna egy késői építmény, abból az időből, amikor a várat a XVIII. században kaszárnyává alakították át.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!