Külföld

2009.04.21. 09:05

Bolíviai kommandósakció - Magyarország segít Magyarosi holttestének hazaszállításában

Budapest/La Paz - Jelentkeztek a bolíviai kommandósakcióban meggyilkolt román állampolgárságú Magyarosi Árpád holttestéért, és két ügyvéd megindította a hazaszállításhoz szükséges eljárást. Magyarország kész segíteni a román félnek ebben.

feol.hu

A San Juan de Dios kórház halottasházában lévő holttestet hétfőn kérték ki. 

   Bolíviai rendőrök múlt csütörtökön egy Santa Cruz-i szállodában lőtték le a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. 

   A bolíviai hatóságok szerint egy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely mások mellett Evo Morales elnök életére tört. Rózsa Florest pénteken eltemették Santa Cruzban. Dwyer holttestét szombaton adták ki az ír konzulnak, hogy hazaszállítsák.

Balázs Péter külügyminiszter első miniszteri sajtóértekezletén kedden mondta el, hogy Magyarország kész segíteni a román félnek Magyarosi Árpád holttestének hazaszállíttatásában. Arról is beszélt, hogy a helyszínre, a bolíviai Santa Cruzba érkező Buenos Aires-i magyar nagykövet együttműködik az ügyben szintén érintett ír kollégájával.
    Balázs Péter kiemelte: Magyarország eddig csak kérte, most már követeli a bolíviai hatóságoktól a hivatalos tájékoztatást a múlt csütörtöki kommandós akcióval kapcsolatban.
    A történet mozaikjai nem illenek össze. Azok a körülmények, amelyeket a média közvetített, nem támasztják alá egy merénylet szervezésének körülményeit - mondta Balázs Péter.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!