Kulcs

2017.01.30. 20:25

Csóka László: Hívő református és érdekli az Isten és az ember kapcsolata

Kiállítása látható Százhalombattán és Adonyban is. Egy éve él az utóbbi városban. Az idén ötvenéves lesz.

Tribolt Lajos

Huszonhat évig élt Százhalombattán, majd egy éve Adonyba költözött Csóka László festőművész. Főleg azért, mert elege lett a panelből és a műterembérlésből. Az adonyi családi ház nagyobb teret biztosít neki.

A művész idén lesz ötvenéves, és ezt kiállítások sorával kívánja megünnepelni. Január 14-én Százhalombattán, 21-én Adonyban nyílt tárlata.

Csóka László egy éve él Adonyban, most kiállítása nyílt Fotó: Koopán Viktor

Százhalombatta honlapján a következőt írták róla:

A művész 2010-ben visszatért ahhoz az absztrakthoz, ami 2004-ben számára abba maradt, úgy érezte, hogy másként szeretné megmutatni magát.

Azóta egy misztikus, különleges világot jelenít meg az absztrakt művein keresztül. Dimenziók között bolyong, egyedi munkáinak különleges formái, nonfiguratív színes világa jelenik meg képein, melyek harmóniát sugároznak.

A Partiumban, Selymesilosván született művész a saját stílusáról így beszél:

- Absztrakt, de még inkább szürreálabsztrakt. Ami nagyon érdekel, a sámánizmus, a kereszténység, a vallástörténet, a régi motívumok, amikor az ember és az isten közel álltak egymáshoz. Az ősi hit, az ember és az isten kapcsolata foglalkoztat.

Csóka László mintegy tíz évet dolgozott a Mol-nál, mellette persze festett, s lassan része lett a helyi művészeti életnek. Sokat utazott, felkereste Európa leghíresebb képtárait, hátizsákkal bejárta a Szentföldet. 2000-ben szabadúszó festő lett, dolgozott a Nemzeti Múzeum és az Uránia Mozi restaurálásán.

Három hónapot Cipruson dolgozott egy kolostorban, és ott élt a szerzetes festők között.

A Jelek az útról című adonyi kiállítása a művelődési ház Lívia termében látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!